Interpellation och Pressmeddelande om kränkande tester

Jag har idag lämnat in en interpellation ställd till Personalutskottets Ordförande Christer Lindwall om de kränkande testerna Umeå Kommun utfört här nedan är vårt pressmeddelande.

Pressmeddelande från Centerpartiet i Umeå 2012-09-25

Styr eller avgå Christer Lindwall
Med anledning av de senaste dagarnas turbulens kring de arbetsförmågebedömningar som Umeå kommun använt på delar av vår personal så har Centerpartiets gruppledare i Umeå Mattias Larsson lämnat in en interpellation ställd till Personalutskottets ordförande Christer Lindwall.

”De senaste dagarna har vi via media fått veta att kommunen använder sig av enkäter till medarbetare som jag anser grovt kränker dessa medarbetare men även visar på en inhumanitet som jag inte tycker lämpar sig hos en modern arbetsgivare”

”Än mer märkligt blir det när man i media läser att Christer Lindwall tror att detta kanske kan vara olagligt och att det skall tas upp på Personalutskottets sammanträde på onsdag!
Det är väl Personalutskottet som ansvarar för denna verksamhet som pågått under hela 2012! Styr eller avgå Lindwall!”

Säger Mattias Larsson som kommentar till ärendet.
För mer information kontakta:

Mattias Larsson, Gruppledare 070-682 17 19
Eric Bergner, Ordf. Umecentern 070-675 73 30

Interpellation till: Personalutskottets ordförande: Christer Lindwall

Kränkande tester av kommunens anställda

De senaste dagarna har vi via media kunnat ta del av uppgifter om att Umeå kommun använt en enkät som jag upplever som djupt kränkande och osaklig när man utfört arbetsförmågebedömningar av anställda.
Jag är synnerligen kritisk till detta förfaringssätt och tycker det är minst sagt märkligt att Umeå kommuns nyinrättade personalutskott väljer denna typ av metoder, vi inrättade ju utskottet för att kommunen skulle bli en mer professionell arbetsgivare inte något annat.
Jag tycker det är rent åt skogen att Umeå kommun förfar på detta sätt, och jag blir ärligt upprörd när det dessutom handlar om medarbetare som på olika sätt befinner sig i en utsatt situation. Dessa behöver hjälp och stöd, inte svara på frågor som till exempel:
Är du nöjd med ditt sexliv?
Störs du av väderkänslighet?
Har du under det senaste året haft en konflikt med make eller maka?
Går du i kyrkan eller deltar du i religiösa möten?

Med anledning av det vi fått veta senaste dagarna så har jag några frågor till personalutskottets ordförande:

1) Hur har du resonerat när du beslutat om att använda denna typ av tester för att mäta medarbetarnas arbetsförmåga?
2) Nu har användningen av testerna helt plötsligt upphört, beror det på att du ändrat uppfattning om testerna eller beror det på att vetskapen om att de finns kommit till allmän kännedom?
3) Enl. uppgift så har ett antal medarbetare omplacerats med anledning av resultaten i de tester som nu ej längre används, hur har du tänkt hantera dem? Kommer de att återfå sina tidigare tjänster eller kommer de att bli föremål för en ny arbetsförmågebedömning?

Umeå 25 september 2012
Mattias Larsson (c)
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.