En sorgens dag för Umeå och de Volvoanställda

Jag hör till alla de som idag känner stor besvikelse över beskedet från Volvo om att monteringen på hyttfabriken avser att flyttas till Göteborg. Det har ryktats och diskuterats i åratal om detta men jag trodde faktiskt att Volvo skulle inse det kloka i att låta en av världens bästa hyttfabriker göra det den är bäst på – Bygga kompletta hytter.

Det har idag diskuterats kring transportstödets inverkan på detta, då återkommer jag till det jag sagt flera gånger tidigare. Transportstödet är inte skälet till att Volvo väljer denna flytt. Volvo får idag och kommer efter en ev. flytt av monteringen till Göteborg fortfarande kunna plocka ut fullt transportstöd.

Jag tycker det finns en par saker som gör att det inte behöver vara kört ännu, det finns en social dimension av att behålla arbetstillfällena i Norrland som borde spela in. -500 jobb i Norrland är värre än vad +500 jobb i Göteborg är bra.
Här borde det gå att få Volvo att tänka om.

Det andra skälet är rent produktionstekniskt. På det sätt som hytterna byggs så handlar det i slutändan om hundratals kanske upp till över tusen olika hyttmodeller. Dessa konstrueras här, hur kommer konstruktionen fungera om inte hela hytten byggs på plats? Hur vet man att den nya radioantennen eller takluckan eller vad det kan vara fungerar prickfritt om inte hytterna byggs nära konstruktionen?

Jag hoppas innerligt att sista ordet ännu inte är sagt och nu måste allt fokus ligga på ett fortsatt arbete att rädda kvar arbetstillfällena, och övertyga Volvo om att beslutet är fel.

Här kan du läsa Volvos eget pressmeddelande om flytten.

Media: VK1, VK2, VK3, VK4, VK5, Helena Lindahl, Thomas Nordwall, Jan Hägglund, Edward Riedl, Maria Lundqvist-Brömster, Anders Ågren, Västerbottensnytt, Västerbottensnytt2, Folkbladet.

 

Etiketter: ,

En kommentar

  1. Lage Jonsson

    Hej Mattias! Ja du nu kan ni till en del se effektena av din partordförandes rabiata inställning till
    statliga stöd.och i detta fallet transportstödet som var avsett att göra sverige rundare. Hon hade en kaksig ton i början men nu tror jag att verkligheten börja ha hunnit ifatt henne..
    Ni centerpartister som inte längre har någon valmanskår, och och förhoppningsvis försvinner
    med KDS ur riksdagen ,så detta raserande av svensk välfärd kan ta slut. Politik ska skötas av människor som har landets medborgarnas bästa för ögonen och inte som ni, Mammon och marknaden endast.
    The Observer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.