Sommartid och vintertid avskaffa eller utveckla

Idag är det då ”Långsönddagen” igen. alltså den söndag som känns längre därför att vi (felaktigt) uppfattar det som att dagen blivit längre vilket den ju inte blivit, det som blivit längre är ju natten.

Jag är en stark motståndare till detta med sommar och vintertid, det är ju ingenting som blir bättre det blir bara rörigare, och det ljus man vinner i ena änden på dagen förlorar man ju i andra änden. Min partikollega Annika Qarlsson från Västra Götaland var med i radion i veckan och pratade om att vi borde införa sommartid året om.

Förvisso en trevlig tanke Annika, vi skulle ju slippa en del omställningar av klockor med det löser ju inte problemen, och tänk på alla som gått vilse som kommer att få svårt att komma fram när man inte längre kan använda sig av ”När kl är 12 står solen som högst på himlen och i söder!”

Dessutom gör ju tidsbytet nattetid att saker och ting blir konstiga om man journalför det.
Tänk en ambulansutryckning natten vi byter till sommmartid:
”Ambulansen lämnade stationen 01:50 och var framme 20 minuter senare 03:10″

Eller en olycka på natten vi byter till vintertid:
”Patienten inkom till sjukhuset kl 02:50, dödförklarades 02:30″

Nej jag tycker det behövs en del radikala förändringar på sommartid-vintertid tramset, annars ska vi avskaffa detta trams. Vi har kört på samma koncept rätt länge ju och jag tycker det behövs förändringar och det finns en par grejer man kan göra:

 1. Ge oss ränta på tiden!
  Sommartiden innebär ju att staten lånar 1 timme av alla svenskar. om vi förenklat räknar med att vi är 9 500 000 svenskar och att vi borde få samma ränta på tiden som staten tar när man lånar ut till bankerna ”reporänta” den är idag 1% och det innebär att staten idag är skyldiga alla svenskar ungefär 47 500 timmar det kanske inte låter mycket men om man betänker att samhället förfar på detta sätt varje år så blir det många timmar till slut.
 2. Frihet att återinföra timmen!
  Jag kan tycka att det kunde vara skönt om vi fick använda den innestående timmen när vi vill. Vad är det som säger att det är nu jag vill använda upp min vintertidstimme?
  Skulle det inte vara härligt att kunna ta ut denna timme någon annan dag??
 3. Inför vintertid varje dag!
  Den här söndagen är ju rätt så skön, man hinner mycket utan att stressa, det kanske inte vore så tokigt med en extratimme varje natt. Det kanske skulle minska stressen i samhället om man fick 25 timmar på dygnet.

En kommentar

 1. Betraktaren X

  Är dina 3 punkter för vidareutveckling allvarligt menade?
  Ang. punkt 1: Så du tycker att staten ska betala ut ersättning i pengar till befolkningen när det blir sommartid? Och när det blir vintertid, vad ska hända då? Ska befolkningen betala ränta på den vunna timmen?
  Ang. punkt 2: Hur har du mer i detalj tänkt att det ska gå till?
  Ang. punkt 3: Suck… Längden av ett dygn är ju inte helt tagen ur luften. Det är ju ungefär den tid det tar mellan att solen ligger på en viss punkt på himlen tills den är tillbaka där igen. Snacka om att det skulle bli rörigt med 25-timmars dygn. Du tänkte inte på att vi har en omvärld att förhålla oss till och att efter säg 12 dagar så skulle vi gå till jobbet på kvällen istället för morgonen? Det blir ju som att införa vintertid varje dag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>