Svar till Karl-Gustav Sjöström

I dagens VK har Karl-Gustav Sjöström en rätt tuff insändare där han angriper den S.k. Umeåandan men dessutom uttrycker rätt så svepande kritik mot politiken i Umeå och att vi i stor utsträckning ”är trädda på samma snöre” jag tycker Sjöström har fel i mycket av det han säger och kommer nu försöka bemöta det.

1 Tjänsten som omvärldsstrateg
Sjöström har upprepade gånger efterfrågat vad de olika partierna anser om rekryteringen av omvärldsstrateg till kommunen. Och mitt svar nu som tidigare blir att jag inte har någon åsikt. Umeå kommun har 11 000 anställda mitt uppdrag som ledamot i KSAU är att rekrytera och ha åsikter om den som innehar stadsdirektörsposten. I övrigt lägger jag mej inte i hur kommunens ansvariga chefer väljer att rekrytera medarbetare. Jag utgår från att vi har chefer som har förmåga att bygga en organisation som fungerar och är effektiv.

2 Umeåandan
Här tycker jag dock att det finns ett korn av sanning i Sjöströms påståenden men bara ett korn. (Och det är litet) något som utmärker Umeå i politiska sammanhang är att vi har ett dialog och diskussionsklimat mellan partier och politiker som präglas av en hög grad av proffersionalism och respekt för individen och åsikten. Vi kan ha olika åsikter på sammanträdet men ändå sitta vid samma bord och äta lunch. Sedan måste man faktiskt vara ärlig och säga att Lennart Holmlunds många år som kommunalråd skapat ett på många sätt unikt ledarskap. Å ena sidan så kan Lennart vara stentuff att ha att göra med samtidigt som han ju lyckats sitta oavbrutet vid makten sedan 1998 och merparten av den tiden i minoritet!
Det har gjort anser jag (tro det den som vill) att det som skapat Lennarts starka ställning är hans förmåga att lyssna till övriga partiers förslag och använda dem.

Det gör ju att man som opposition hamnar i ett evigt dilemma, att vid sammanträdesbordet diskutera och argumentera för att förändra och förbättra besluten, ställs emot att alltid använda de stora publika verktygen som exempelvis motioner i Fullmäktige och där bli nedröstad.

Alltså reell påverkan kontra renlärigt oppositionsarbete.

Samtidigt tycker jag Sjöström är orättvis om han hävdar att vi politiker oreserverat håller varandra bakom ryggen. Jag tycker jag var rätt hård mot Holmlund i förrgår efter blogginlägget om tiggare som jag inte fann alltför begåvat!

3 Badhuset
Badhuset kommer gärna som exempel på när politiken inte lyssnar. Här vill jag markera mina och Centerpartiets ståndpunkter i badhusfrågan. Det finns nog få frågor i Umeå som utretts och analyserats så omfattande som den om vårt nya badhus. Det Sjöström och andra debattörer gärna glömmer är att lokaliseringen av badet till Nannatomten beslutades om redan 2007.
Sedan blev det tyvärr som jag sagt tidigare olyckligt att man uppfann ”Stadsutvecklingsprojektet Nanna/Mimer” där försvann värdefulla år i någon form av kommunal hybris där förhoppningen var att något fastighetsbolag i ren eufori över att få exploatera Mimertomten även skulle medfinansiera ett badhus.

Det var en rejäl felbedömning, men inget att göra åt nu.
Att lokalisera badet till Centrum har både för och nackdelar, men det finns flera fördelar som lätt glöms bort. Exempelvis att möjligheten för alla i kommunen som bor nära en busshållplats nu kommer att kunna åka kollektivt till badet och i sämsta fall tvingas promenera från busstationen.

4 Tystnaden från politiken
Sjöström är givetvis fri att göra vilka tolkningar han vill, men i alla fall jag är inte helt bekväm när andra vill påverka min diskussion och debatt alltför mycket.
Jag är inte alltid intresserad av att diskutera de saker som Sjöström eller andra bloggare väljer att ta upp.
Ej heller gillar jag när VK försöker ”sätta agendan” för det politiska samtalet i Umeå.
Vad vi skall diskutera och hur den samhälleliga diskussionen skall se ut måste mejslas ut i en dialog och jag kommer inte bli mer intresserad att diskutera rekrytering av omvärldsstrateger oavsett hur mycket Sjöström tjatar!

7 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    Visa hur Nannabad utretts? Finns bara en utredning, badutredningen av Umeå kommun 2004-2006 med slutresultat: Nej till Nannaläge med 50:a äventyrsbad, mm. och ja till Kajen och Nolia.

    Sedan finns inget utredande utan endast ritningsförslag från Lerstenen och badbolaget, vilka inte har utredningar med möjlighet till synpunkter från allmänheten utan visade för politiken och antagna därefter. Redovisade analyser finns inte heller.

    Än mindre av insyn, som kan kallas utredande och analys, genom att detaljplanearbetet stoppades av Umeå kommun.

    Allra sämst insyn har det förslag som byggs efter. Där tilläts inte Fritidsnämnden att få utreda och analysera genom att man blev tvungen att direkt efter information 18/12 2012 (en månad efter offentlig presentation av badbolaget) ta beslut om innehållet.

    Simsporternas nya styrelser våren 2012 fick ingen chans att låta analysera utan ställdes inför färdigt beslut i framtagen anbudsritning.

    Du säger nackdelar, men inte vilka, utan säger en fördel med bussar. Men glömmer de trafikfarligheter som finns i att ta sig över Vasaplan, kan blir 200 m till badentré. Men så har ju inte trafiksituationen fått utredas heller.

    Och tänk på alla utanför Umeå (människor Centerpartiet värna), de har oftast bara bilen att tillgå och som ska genom denna trafikmängd runt kv Nanna, och där kommunen också vill begränsa biltrafiken. Men Länsstyrelsen fick inte yttra sig pga av att detaljplanearbetetet spolades.

    NEJ, detta är Umeå i särklass sämst utredda och minst analyserade idrottsanläggningsläge alla kategorier och tidsmässigt.

      • Urban Bengtson

        Men beslutet kom i Näringslivsutskottet strax därefter våren 2006 och man följde enigt badutredningen och gav uppdrag att arbeta vidare med de godkända Kajen och Nolia. Sedan, som bekant, körde en ej fullt demokratisk grupp, sju av åtta partier, på ett informellt möte ett halvår sedan, jan 2007, på Holmlunds rum, över NP-beslutet och valde ändå kv Nanna. Så beslut är beslut och nu har börjat byggas något som varken Badutredningen eller närmast formella församling godkände, ville ha.

  2. Stefan

    Märkligt!!!
    Så mycket text utan att svara….det är ju det som är problemet…man kringgår och flyr från rekryteringsfrågan…en toppolitikern sambo….ingen rekryteringsprocess…åker på partikongress….inte undra på att det blir politikerförakt och missnöjesröster när man hela tiden inte kan svara på en enkel fråga utan är som katta runt het gröt:-)

    • Mattias Larsson (inläggsförfattare)

      Jag sysslar inte med rekryteringar, jag förutsätter att kommunens chefer ser till att bemanna upp med rätt kompetens överallt!
      Vem som råkar vara sambo med vem är inget jag känner till eller lägger mig i.

      J

  3. Ingegerd

    Förutom rekryteringen som är skandal (vilket alla politiker borde ha synpunkter på) vad säger du om det faktum att Åsa Ågren deltar i Moderaternas upptaktsvalmöte i Göteborg på betald arbetstid och får även resan och boendet betalt av oss skattebetalare. Hon är ju en ”vanlig” tjänsteman!! Dessutom korkad nog att lägga ut ett foto på sig själv med medlemsnamnbrickan väl synlig.

    • Mattias Larsson (inläggsförfattare)

      Hej Jag blandar mej inte i rekryteringar, eftersom det inte är min fråga. Den enda person som jag är med och rekryterar är stadsdirektören och han heter inte Åsa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.