Pensionärsskatt??

Ser att debatten om den s.k. pensionärsskatten börjat blossa upp igen, och jag har all respekt för att man kan tycka olika och ha åsikter om jobbskatteavdraget, nivån på skatten hos våra pensionärer mm.

Om det finns politiker som vill likställa skatten för pensionärer med den för löntagare så är det ok men kom inte att tala om att vi straffbeskattar våra pensionärer, sedan 2006 har alliansregeringen sänkt skatten för pensionärer fem gånger, vilket sammanlagt med andra förstärkningar har gett en garantipensionär 1 900 kronor mer i disponibel inkomst per månad jämfört med 2006.

Vi betalar alla samma kommunalskatt i grunden. Alltså betalar vi samma skatt. Att sedan jobbskatteavdraget gör att den som förvärvsarbetar får ett extra avdrag är något annat. Alliansregeringen har genomfört fler skattesänkningar för pensionärerna än vad Socialdemokraterna gjorde under sin tid vid regeringsmakten.

Att sedan lågkonjunkturen gjort att den s.k. pensionsbromsen slagit till är synd och det märks givetvis på pensionsutbetalningarna men här tror jag inte det finns någon annan lösning än att se till att vi får fler människor som förvärvsarbetar, då det är den ekonomiska tillväxten i landet som utgör den grund på vilken pensionerna baseras. Detta för att vi skall ha ett pensionssystem som inte riskerar att på sikt undergräva Sveriges finanser.

Vad gäller Jobbskatteavdraget och dess effekter skall man komma ihåg att det samtidigt är en förenkling av ett antal tidigare avdrag som gör deklarerandet mer förutsägbart för många, Det har blivit svårare att göra avdrag för tidningar och böcker, gränsen för när man får göra avdrag för resor till och från arbetet är höjd till 10 000 kr. Istället har vi ett jobbskatteavdrag som tillfaller alla med förvärvsinkomster.

Det är onekligen intressant att se hur Socialdemokraterna skall göra om man kommer till regeringsmakten, man anklagar regeringen för att man sänkt skatterna samtidigt som man säger att jobbskatteavdragen skall vara kvar.

Och avslutar med att lova sänkt skatt till pensionärerna.

Tycker den Cirkelrörelsen är lite intressant.

4 kommentarer

  1. Lennart Forsberg

    Hur kan du påstå att pensionärer betalar enligt samma skattetabell som löntagare, då löntagare betalar enligt kolumn 2 och pensionärer enligt kolumn 6. Vid en månadsinkomst på 10.000 betalar löntagaren 1638 kr i skatt, pensionären 2100 kronor. 462 kronors skillnad per månad blir 5544 kronor på ett år. Det är skillnad det – och väldigt mycket pengar för en pensionär.

    • Mattias Larsson (inläggsförfattare)

      Rätt av dig Lennart jag slarvade med begreppen. Det är kommunalskatten som är densamma.
      Detta eftersom skattetabellerna ju ”gör avdragen” i förskott.

  2. penseionerad centerpartist

    Varför allt detta tjat om pensionärskatter? Jag är pensionär och jag har ingen katt. Jag har en orm!! Vill du se på den? Alla pensionärer vill inte ha katter! Sluta vara så fördomsfull mot oss pensionärer!!!

  3. bengthringstrom

    Löneutvecklingen 1994-2013.
    Samtliga sektorer
    (Primärkommunal sektor, landstingskommunal sektor, statlig sektor, privat sektor).
    1994 15 600
    2013 30 600
    En ökning med 100%.
    Källa: Statistiska Centralbyrån

    Riksdagsledarmöternas arvodesutveckling
    1994 26 500
    2013 59 600
    En ökning med 100 %.
    Källa: Riksdagens arvodesnämnd

    Pensionens utveckling – två exempel
    1994 10 000 13 971
    2013 12 986 18 135
    En ökning med 30 %.
    Källa: Pensionsmyndigheten

    Om grundregeln gällt att pensionen skall följa inkomstutvecklingen utan 1,6 % avdraget så hade 10 000 kr 1994 idag varit 20 000 kr
    och 13 971 kr 1994 hade idag varit 27 942 kr.
    Hur skulle detta finansierats?
    Bl.a. genom att föra tillbaka de 250 miljarder kr till AP-fonderna som politikerna tog ut ur dem i början av 2000-talet.
    De miljarder som de förvärvsarbetande betalat in till fonderna som premier istället för att få dem i form av lön.
    Alltså miljarder kr i uppskjuten lön som ej betalats ut.
    Vad säger Riksrevisionen, Riksdagens revisor och EU domstolen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.