Mitt budgetanförande vid dagens fullmäktige

Här nedan är mitt inledningsanförande vid dagens budgetfullmäktige.

DSC00391Direkt från Talarstolen                                    Foto: Lasse Jacobson (v)

Budgetanförande  Kommunfullmäktige 2014-08-25

Ordförande, fullmäktigeledamöter kära åhörare, så står vi återigen här för att diskutera kommunens budgetförutsättningar under det kommande året.

Jag tänker fokusera mitt anförande på den budget vi skall anta och att ansvaret för den budgeten, kommunens ekonomi och måluppfyllelsen ute i verksamheterna ligger på oss ledamöter i kommunfullmäktige.

Ett resonemang om vilka partier på riksplanet som kommer låta ymnighetshornet flöda mest över Sveriges kommuner är för mej rätt så ointressant, de satsningar vi kan förvänta oss är oavsett regeringskonstellation och att vi är mitt i en valrörelse tämligen små sett till totalen.
Kommunens budget för kommande år är på 6 Miljarder 47 miljoner kronor, av denna dryga miljard så är nästan 5,5 miljarder våra egna skatteintäkter. Den del annat är i form av andra avgifter som inte heller förändras särdeles mycket exempelvis fastighetsavgiften som ger oss 195 miljoner kr/år.

Blickar vi då framåt så är prognosen att kommunens intäkter ökar med 240 miljoner till nästan 6,3 miljardet och av den ökningen på 240 miljoner så är 283 miljoner att härleda till ökade skatteintäkter. Tappet beror på förändringarna i skatteutjämningssystemet som kommer nästa år.

Centerpartiet använder sig i årets val av parollen ”Närodlad Politik” det handlar för oss bland annat om att vi tror att kloka beslut fattas nära. Och med det menar vi nära människor i dess vardag, nära kommunala verksamheter och nära våra medborgare. Det är också så vi tänker när det kommer till hanteringen av Umeås budget och de efterkommande uppdragsplanerna ute i nämnderna.

Umeå står inför ekonomiska utmaningar i framtiden våra kostnader stiger snabbare än intäkterna, detta är på sikt inte hållbart. Ett problem i detta är vår investeringsbudget vi har en budget som säger att vi skall investera mer än en miljard per år, att det kostar att växa och att vi hamnar i trappstegseffekter är sant men samtidigt så är det så att jag tror vi måste omprioritera i vår investeringsbudget. Det görs ett försök till detta i år, genom att investeringsobjekten är prioriterade 1,2 och 3. Det är en ansats att prioritera samtidigt som det i min värld väcker vissa fasrhågor.

Är den investeringsbudget vi tar idag ett reellt dokument eller är det så att det är KS som i slutändan bestämmer, jag talar då om det som finns med som prio 2 och 3.

Då blir det intressant för de två investeringar som S och V lyfter fram

Rådhustorget och Gymnastikens hus ligger som prio 2 resp 3.

Och en investering som vi från Centerpartiet länge prioriterat GC-Bron mellan Lundåkern och Bölesholmarna ligger som en prio 3

Så min fråga till Lennart och Tamara blir:

Kommer de investeringar för 2015 som vi beslutar om idag genomföras eller är investeringsbudgeten en önskelista även när det handlar om 2015 års investeringar?

Budgetdebatten handlar, tycker jag för mycket om pengar och för lite om vad vi skall göra med pengarna.

Om Centerpartiet fick vara med att styra kommunen så skulle vi välja att använda pengarna på ett annat sätt, än vad de nu styrande gör, vi tror att det blir bättre om man samverkar och samarbetar med andra aktörer och att en mångfald av utförare skapar en bättre kommun för alla.

Därför blir jag ledsen när vi kunnat se hur kommunen aktivt motarbetar externa utförare utan omsorg om vare sig brukare eller personal utan endast genom politiska ställningstaganden. Exemplet med hanteringen av Skräddaren är bra för att förstå hur man resonerar. Det handlar inte om förbättring det handlar om ideologiska röda skynken.

Det stämmer att vi i Alliansbudgetförslaget, minskar ner på utvecklingsanslaget och anslag för oförutsett detta för att vi anser att vi måste prioritera och att saker som återkommer varje år inte passar in i ett anslag för oförutsett. Ett exempel är Umeå City Beach, ett populärt årligen återkommande evenemang men bör inte det in i ordinarie budgeten??

I alliansens budgetförslag finns det med några prioriteringar som jag tycker är viktiga att nämna.

  1. Vi ökar anslagen till Tekniska Nämnden för att återskapa bidraget till enskilda vägar, en kostnadsövervältring på enskillda som kommunen gjorde i fjol
  2. Fritidsnämnden stärks för att ge mer pengar till aktivitetsstöd
  3. För och Grundskolan får ökade resurser för att jobba med 15 barnsmålet.

Sedan kan jag inte låta bli att kommentera resonemanget om att en S + V regering skulle ge 86 miljoner mer till skolan, det kan säkert stämma men man glömmer drygt 30 miljoner i ökade lönekostnader för kommunen pga. Ökade lönekostnader om vi får en ny regering.

Med detta vill jag yrka bifall till Alliansens budgetförslag samt de i budgetförslaget liggande uppdragen.

Här kan du läsa Alliansens förslag till budget för 2015: BUDGET_ETT_DOKUMENT_3

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.