Umeå kommun gör egen fastighetsbubbla av bibliotekshuset

För en vecka sedan så antog kommunfullmäktige kommunens budget för 2015. Utan att gå in på detaljer så vill jag göra dej som läsare uppmärksam på en detalj i budgeten som fått alldeles för lite uppmärksamhet. Och det är de 45 miljoner i minskat stöd till UKF (Umeå Kommun Företag) som alla partier ha med i sin budget. Dessa pengar är delar av kommunens ersättning till UKF för kollektivtrafiken i kommunen.

Att alla partier valt att göra på detta sätt beror på att kommunens behov för 2015 är väldigt stora, och det behövs mer pengar i kommunen.

ulfhagglundBibliotekshuset Foto Ulf Hägglund/VF 

Men nu kommer det riktigt intressanta, en fråga som debatterades i fullmäktige i en interpellationsdebatt där Jan Hägglund frågade Lennart Holmlund om vad man skall göra med bibliotekshuset. Interpellationen borde ha legat här på kommunens hemsida. Men jag laddar upp den här på bloggen istället. Interpellartioner aug 2014 (Ungefär i mitten av dokumentet)

Enligt vad jag har förstått så är planerna från (s) och (v) att sälja bibliotekshuset till UKF som sedan säljer huset vidare till Bostaden, som sedan bygger om det för bostadsändamål. Och samtidigt då betalar UKF så mycket att man då får in 45 miljoner för 2015 och 25 miljoner för 2016 och därigenom täcker upp för de kollektivtrafikkostnader som kommunen minskat.

Detta är enligt mej inte något annat än att flytta pengar från höger till vänster ficka och samtidigt få pengarna att öka med 70 miljoner. Att skapa en reavinst på en fastighet genom att sälja den inom familjen (UKF är 100% ägt av Umeå Kommun alltså du och jag) är inte mer än att skapa en egen bostadsbubbla.

Jag kan mycket väl tänka mej att sälja bibliotekshuset nu när biblioteket tyvärr ha flyttat.
Det kan mycket väl vara så att Bostaden är en bra ägare i framtiden.

Men jag kommer inte acceptera att man genom försäljning i flera led inom koncernen det är att ”starta sedelpressen” och trycka egna låtsaspengar.

Lite i media om Bibliotekshuset. VF, Lennarts Blogg, Flytta inte stadsbiblioteket

4 kommentarer

  1. Erik

    Man får väl hoppas att man lägger fastigheten i ett eget bolag så att man undviker att betala stämpelskatt vid varje transaktion. Stämpelskattten motsvarar 4,5 procent av köpeskillingen. Men man kan aldrig vara säker på hur kommunernas kompetens är trots att det finns många jurister och ekonomer anställda. Men å andra sidan ska det ju vara häftigt att betala skatt om man får tro en berömd socialdemokrat.

    • Mattias Larsson (inläggsförfattare)

      Tror inte fastigheten läggs i ett bolag innan försäljningen, den skall ju säljas till ett bolag (UKF) men troligen kommer den att säljas billigt till UKF för att sedan säljas dyrt.

  2. Urban Bengtson

    Bra beskrivet av något som nog umeborna ändå inser direkt men sällan upplyses om. Gör nu sammalunda med Nannbadbygget i Umeå Badhus AB och kopplingen till P-huset i UPAB, Umeå Parkeringshus AB och till Umeå kommunföretag och/eller INAB. Öviks Sekab förskräcker särskilt efter Uppdrag Gransknings reportage nyligen (kanske kommer man hit också).

    Värre för Nannabad är att tomten är i den värdefullaste delen av Umeå och därmed dyr, mycket dyr. Och ska så vara för att vid utförsäljning till privata aktörer ge tillbaka till kommuninvånarna. Men att bygga den dyraste per kvm och den dyraste i drift för skattebetalarna, ett BADHUS/en SIMHALL, är det ekonomiskt sämsta alla kategorier.

    Än sämre är ur demokratisk synvinkel då aldrig något parti, utom Arbetarpartiet, beskrivit detta dyra bad och än, än dyrare då budget för drift med besökande, uthyrningar, etc intäkter inte redovisats, varken före beslutet, 2007, av placeringen på den dyrbara marken eller därefter under sju (!!) år utan bygget är igång!

    Till råga på allt blir det nu inget utlovat jättebad, större än Paradiset i Övik (se min blogg 1/9, http://blogg.vk.se/umeas-basta/), utan ett miniäventyrsbad på 900 kvm med vattenrutschbanor inklämda samt utan utyggnadsmöjligheter som i Övik och annars i Sverige vid sådana bad. Umeås Nannabad blir dyrast och då allt sämre med åren. Hur kunde detta ske, undrar nog många.

    Men hur det kan fortsätta att få byggas? Och låta sedelpressen ska få finansiera alla förlusterna som fås i jämförelse med hur bad- och simanläggningar normalt placeras i områden som inte konkurrerar med kommers och bostäder utan byggs på friluftsmark med utveckling, helst nära andra sporter och fritidsaktiviteter.

    Dags för kovändning efter allt ”kohandlande” med enighet om läge inget parti förordade och med byggande betalt av pengar flyttande mellan bolag och upplåning som kostar. Det är verkligen en ko på isen nu och brister snart som definitivt visar att badbolaget tagit sig så mycket vatten över huvudet att ringarna runt på vattnet snart inte syns och bottennappet är ett faktum!

    Med så mycket ”ko” här ligger det ju nära till hands för just Centerpartiet i Umeå att sätta stopp för Nannadopp och sälja ut badbygget nu på marknaden till annat inte lika ko-nstigt som ett bad i trafikfarligt och ej utvecklingsbart läge.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.