Låt kommunanställda börja klockan åtta!

Det är tanken i en motion jag skrivit och lämnat in till kommunfullmäktige. Skall bli intressant att se hur den tas emot.
Här nedan är det pressmeddelande vi skickade ut när jag lämnade in den samt nedanför hela motionen.

Vad tycker du, tänkbart eller orättvist?

Låt  kommunens anställda börja klockan åtta!

I alla fall om de har barn i förskoleåldern! Det är förslaget i en motion som Centerpartiet i Umeå lämnat in till kommunfullmäktige. Tanken är att kunna erbjuda bättre arbetsmiljö, sänkta kostnader och mindre tidiga mornar för barnen.

Centerpartiet vill nu att kommunen utreder vilka effekterna skulle bli om man genomförde denna förändring.

–   Jag har själv sett hur det ofta är kommunens egna anställda som lämnar barnen väldigt tidigt på förskolan. Det gör alltså att kommunen själv skapar behovet av väldigt tidig öppning. Jag har t.o.m. hört om förskolepersonal som ”Hängt på låset” för att lämna sina barn för att öppna på den egna avdelningen.

–   Kan vi minska antalet barn som kommer tidigt på mornarna så gör ju det att personalen på förskolorna kommer att kunna schemaläggas så vi får högre personalnärvaro under en större del av dagen. Bra både för pedagogerna och barnen!

Motion 

Till kommunfullmäktige i Umeå kommun

Låt kommunanställda med små barn börja klockan åtta

Arbetsmiljön och stressen för kommunens medarbetare är en fråga som ständigt lyfts i debatten, samtidigt vet vi att Umeå Kommuns ekonomi för närvarande och under de kommande åren kommer att vara ansträngd. Därför står vi inför det kluriga problemet att vi skall förbättra arbetsmiljön samtidigt som de ekonomiska resurserna inte är oändliga.

Men det finns lösningar om vi vågar tänka lite utanför ”boxen” och ser oss om efter andra sätt att sammanföra dessa problem som i viss mån kan ses som oförenliga.

Inom förskolan så är det så att ett problem är att få bemanningen att räcka till på ett bra sätt om man har elever som kommer väldigt tidigt, om man samtidigt har barn som stannar länge. Skall avdelningen vara öppen 06:30-17:30 så blir det svårt att pussla ihop schemat. Även om man använder någon avdelning som öppnings resp. stängningsavdelning.

Det som dessutom ”ställer” till det är att i många fall så är det barn till anställda av Umeå kommun som är ”först ut”. Jag känner till och med till fall där anställda på förskolor ”hängt på låset” på förskolan där de egna barnen går för att hinna vara på plats tidigt och öppna förskolan där man arbetar själv.

Vi skapar alltså med vår egen schemaläggning ett behov av att öppna förskolor tidigt och därigenom antar jag att kommunen själv driver upp kostnaderna samtidigt som vi inte förbättrar arbetsmiljön.

Jag tror därför att det finns mycket att vinna på att bryta detta problem. Jag tror nämligen att om vi gjorde så att om man har barn i åldern 1-6 år som går i förskola så skulle man (om man så vill) kunna få sina arbetstider justerade så att man inte behöver börja förrän kl. åtta på morgonen.

Jag tror att det skulle ta bort mycket av vardagsstressen för våra anställda samtidigt som jag tror att det skulle påverka vistelsetiderna på förskolorna så mycket att vi även skulle sänka kommunens kostnader.

Det kan vara så att de ekonomiska effekterna av denna nyordning slår lite olika i olika delar av kommunorganisationen, men det kan ju inte vara något problem nu när kommunen utgör en förvaltning.

Med anledning av ovanstående yrkar jag:

att        Kommunfullmäktige utreder effekterna på samlad kommunnivå om man väljer att införa denna typ av arbetstidsförändring för de av våra anställda som har barn i åldern 1-6 år.

Mattias Larsson (C)

 

 

 

 

13 kommentarer

  1. scott

    Man tar sig för pannan…Personalen bör väl rimligtvis arbeta på de tider då det finns ett behov av bemanning?! Kommunen har en mängd olika verksamheter där ett samhälleligt behov finns av att ha personal i tjänst före 08.00, vissa av dessa är förskolor där barn till både kommunanställda och anställda i andra verksamheter går. Finns det förskolor med barn endast till kommunanställda?

    Att personalen tvingas arbeta tidigt eller sent, såsom är fallet i många av kommunens verksamhete innebär givetvis att dessa ska kompenseras på ett vederbörligt sätt. Har man ett yrke med obekväm arbetstid regleras kompensationen vanligen genom OB tillägg och dylikt.

    Denna motion verkar i högsta grad snurrig och om man är lite misstänksam utgår den närmast ifrån att personalplaneringen inom kommunen inte är behovsstyrd?

    • Mattias Larsson (inläggsförfattare)

      Men scott, jag är ju ute efter motsatsen, att vi i större utsträckning skall kunna få lös resurser för att kunna bemanna behovsstyrt. Vi har inga förskolor som endast har barn till kommunanställda, men jag tror att (vet inte men tror) att det i hög utsträckning är barn till kommunanställda som gör att vi måste öppna förskoleavdelningar tidigt.

      Personalplaneringen är utgår jag ifrån, behovsstyrd men min tanke är att vi med en annan planering kan minska behoven.
      ML

      • Personal

        Ja, barnomsorgen är behovsstyrd, men det innebär inte att man kan dra ned på personaltätheten tidigt på morgonen. Det spelar ingen roll om det kommer tre barn till t.ex. en lastbilschaufför och två sjuksköterskor före klockan åtta på morgonen, personaltätheten kan ändå inte skäras ned på morgonen, någon måste ju öppna själva förskolan vid 6-7 och finnas på plats och ställa fram frukost, äta med barnen, duka undan och så vidare. Redan nu är barnomsorgen lågt bemannad före klockan åtta, den brukar öka kring just åttatiden. Jag förstår inte vad man skulle tjäna på att poängtera att det inte bör finnas tre pedagoger på förskolan klockan sex på morgonen, för det gör det inte heller idag.

        • Mattias Larsson (inläggsförfattare)

          Hej
          Jag har inter sagt att det finns tre pedagoger på plats klockan sex.
          Och jag vet att det finns fler än kommunanställda som börjar tidigt.
          Men jag tror ändå att det kan finnas en potential i detta fröslag därför vill jag ha det utrett.

    • Mattias Larsson (inläggsförfattare)

      Umeå Kommun har ungefär 11 000 anställda.
      Frågan är ju hur stor andel av dem som har arbeten som måste utföras före åtta på morgonen, och hur stor andel av dem som har barn mellan 0-6 år.

      • Scott

        11 000 anställda. Jag har ingen statistik på hur många av dessa arbeten som är behovsstyrda till en arbetstid före 08.00, men troligt är att det gäller många då kommunen främst ägnar sig åt samhällsservice: Verksamheter som omsorg, utbildning, infrastruktur etc. Äldre, funktionshindrade etc måste kunna förvänta sig hjälp att komma upp på morgonen (men för all del även få ta en sovmorgon om de preferenserna finns); föräldrar (både kommunalanställda, landstingsanställda, statligt anställda och privat anställda) måste kunna lämna sina barn till skola/förskola innan man själv tar sig till arbetet. Även på tjänstemannasidan är det väl rimligt att vänta sig öppettider/telefonbemanning etc från och med 08.00 med tanke på att man dels servar egna verksamheter med support i oika former (och dessa kan, som vi konstaterat behöva vara operativa före 08.00) men även har den hedervärda uppgiften att stötta övriga samhällsfunktioner, vilka i sin tur ofta arbetar 08-17. Går man utanför kommunen hittar vi en mängd sektorer, branscher där man börjar arbeta före 08. landstingspersonal, privat sida ex. bygg. Men även tjänstemän inom alla möjliga statliga verk och myndigheter arbetar i regel utifrån arbetstider som sträcker sig 8-17. Detta innebär att man måste älmna sina barn före man börjar arbeta vilket innebär att förskolor måste hålla öppet före 8.

        Allt tycks koka ner till att samhället av olika anledningar anammat 8-17 som arbetstider. För att stötta denna samhällsordning är det för mig ingen skräll att en institution såsom en kommun, utifrån den verksamhet man ägnar sig åt, behöver personal både före 08.00 och efter 17.00, på kvällar, nätter, helger etc. Dessa ska som tidigare konstaterats givetvis kompenseras för obekväma arbetstider.

        Den motion som är startpunkt i diskussionen tycks belamrad med en del underliga antaganden: Först andas denna diskussion att kommunens personal = personalen vid förskolor. Det tycks vidare finnas ett antagande om 1-1 förhållande mellan att kommunens personal lämnar barnen tidigare och att förskolor måste hålla öppet före 08.00. Båda dessa saker är förstås felaktiga.

        • Mattias Larsson (inläggsförfattare)

          Hej nej det är inte det jag säger, men jag har fått en känsla av att det är en stor andel barn till kommunanställda som kommer tidigt och frågan då är om de barnen är så många att de ökar kommunens kostnader.

  2. Patrik Hockum

    Om det handlar om att spara pengar och resurser så är det väl bara att lägga ut hela verksamheten på entreprenad via upphandling såsom man gjort med så mycket annat. Då slipper kommunen allt det där jobbiga som personalansvar och fackliga duster.

    Hur funderar du kring verksamheter som ni medverkat till har lagts ut på entreprenad och som därmed lett till försämrade arbetsvillkor och arbetsmiljö?

    Om ni tycker att det blir jobbigt för familjer att ha ett arbete så bör ni kanske omvärdera arbetslinjen en smula. Det är många som har mycket jobbigare arbets/familjesituation än tjänstepersoner på Umeå kommun. Det är bara att ta skeden vackert i mun. Eller så börjar vi diskutera stora genomgripande förändringar i hur vi ser på arbete och fritid, som gäller alla i samhället.

    • Mattias Larsson (inläggsförfattare)

      Hej Patrik!
      Skulle gärna se vilka verksamheter du refererar till.
      Min motion är primärt ställd till kommunens egna verksamheter, men om samma sak uppstår runt de vi upphandlat så
      är ju behovet detsamma,

  3. Hasse

    Hur tänkte du nu Mattias ? En stor del av kommunens verksamheter har arbetstid över dygnets alla timmar , de som arbetar inom dessa verksamheterna är yngre och medelålders ofta med barn i förskole och skolåldern. Tanken är väl bra men tror det är svårt att genomföra utan att det kostar mer än det smakar. En annan faktor vi får tänka på är att ofta får de som inte har yngre barn jobba mer obekvämt.

    • Mattias Larsson (inläggsförfattare)

      Om detta kostar mer än der smakar skall det ju inte genomföras av ekonomiska skälo i alla fall.

      Men det är därför jag vill vi räknar på det.
      Men det jag inte kan förstå är hur det skulle kunna öka kostnaderna.

  4. Thomas

    Men hur ska då t.ex. förskolor kunna anställa föräldrar ifall ingen kan komma förrän klockan åtta på morgonen? Detta känns väldigt ogenomtänkt för att komma ifrån Centern. Ponera att man har 30-60 minuters pendlingstid, då fungerar det inte att säga till sin arbetsgivare att man inte kan komma förrän klockan 9, eftersom ens egna barns förskola öppnar först klockan 8.

    • Mattias Larsson (inläggsförfattare)

      Det är kanske litet av den gordiska knuten att lösa.
      Men i snitt så är det ju inget jätteproblem, en ”normal” familj i Sverige idag får 2 barn som föds inom tre år.
      Det gör att i de flesta fall så är det under en kort tid av den samlade ykeslivet som man skulle kunna omkfattas av detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.