Tondövt agerande av Byggnadsnämnden

Som jag skrev tidigare så skrev representanter för Umeå Kulturhus under hyresavtalet med Umeå C utveckling i måndags.

Att det föreligger många potentiella problem innan de f.d. lokstallarna kan fungera som ett kulturhus tror jag alla förstår.

Därför tycker jag att det känns trist att Byggnadsnämnden som man kan läsa i denna VK artikel:
”En timme efter att Umeå Kulturhus undertecknat hyreskontraktet för lokstallarna fick de veta att de anmälts för olovlighet. Bygglov vid Umeå kommun gör bedömningen att de sannolikt inte får bygglov och att de måste upphöra med verksamheten – annars riskerar de en avgift på närmare 300 000 kronor.”

Är så snabba med att tillämpa sin myndighetsutövning.

Givetvis skall kulturhusets verksamhet precis som allt annat som sker i kommun bedrivas enligt korrekta bestämmelser och lagstiftning. Men förelägganden som kommer redan samma dag skadar mer än de gör nytta.

Vi har nu en unik situation i Umeå att kunna kombinera kommunal byråkrati med äkta gräsrotsengagemang, jag tycker det vore synd att sabba den möjligheten genom onödigt byråkratiskt handlande från Umeå kommuns sida.

Givetvis skall kulturhusföreningen upplysas om de formella krav som de ställs inför nu när de tecknat hyreskontrakt med fastighetsägaren, men ärendet brådskade inte mer enligt min syn att se på det än att det hade kunnat skickas med vanlig snigelpost och komma fram i slutet på veckan!

Här är ytterligare en artikel om kulturhuset på vk.se

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.