Tack Lennart för många år som Kommunalråd

Jag har idag avtackat Lennart Holmlund när han nu slutat som Kommunstyrelsens ordförande i Umeå. Jag tänker inte skriva hur länge Lennart suttit som KSO i Umeå för risk att komma med faktafel, och detta är något som både jag och Lennart ogillar.

lennart

Lennart på arbetsrummet inför telefonmöte med Kvarkenrådet den felvända datorn är min,

I vilket fall så har jag under alla mina år som kommunpolitiker kommit att lära känna Lennart väl och lite beroende på vilka ord man lägger in i ordet så skulle jag nog vilja säga att vi är kompisar. Och det är kanske där jag skulle vilja börja min summering av Lennart. Lennart har några fantastiska egenskaper som väldigt få människor har. Han skiljer väldigt tydligt på sak och person, och han är i politiken stentuff slug och en verklig maktspelare men samtidigt väldigt ärlig och reko.

Jag har under åren haft ett antal duster med Lennart och mer än en gång har man skickat ett pressmeddelande med en verbal bredsida riktad mot något av Lennarts blogginlägg, och tänkt ”vågar jag mej ner till stadshuset i morgon?”. Men väl på plats har man träffat Lennart i korridoren som undrat om man såg Lövens match igår eller sagt: ”Fan du hade ju rätt förra veckan den där grejen vi pratade om det var ju som du sa!”

Och där ligger en del av Lennarts storhet måste jag erkänna, att han visar de politiska motståndarna respekt, detta parallellt med att han synnerligen prestigelöst alltid har kunnat tänka sig att säga ja till kloka förslag från oppositionen har gjort att han har haft en betydligt starkare position än många andra kommunstyrelseordföranden i Sverige. Det jag tycker man skall komma ihåg är ju att Lennart under merparten av denna tid regerat i minoritet, han har varit beroende av stöd antingen från V eller oss i borgerligheten för att få igenom sin politik.

Även om jag inte alltid gillat vare sig Lennarts förslag eller ledarstil så måste jag erkänna att han har tre egenskaper som verkligen gjort att han kunnat styra Ueå så länge som han gjort:

  1. Minnet,
    Lennart har ett minne som ett dussin elefanter, man skall minnas att Umeå kommun är ett litet ”nätt” företag med 11 000 anställda och 6 miljarder i omsättning. Hans enorma minne är legendariskt i kommunen och det är fler än en tjänsteman i kommunen som kommit och äskat mer pengar i ett ärende och fått veta ”men det där fick ni ju pengar till för fyra år sedan!”
    (En faktakoll visade givetvis att Lennart hade rätt)
  2. Strategierna och Salamitaktiken
    Lennart har alltid en plan, eller det är fel han har alltid flera planer på gång parallellt. han tänker väldigt långsiktigt och ofta så väljer han att dela upp sina tankar i många små tunna (salami)skivor. Han presenterar en idé som låter bra och snabbt man svalt den, den kommer nästa förslag lite senare och även det köper man och det är inte förrän några månader senare som man inser att man ätit upp hela salamin och Lennarts strategi fungerat.
  3. Intelligensen
    Lennart är skitsmart, alla som tror något annat har fel, jag har träffat så många som fallit för mediabilden av en gapig temperamentsfull f.d. ombudsman för byggnads (vilket han ju är) men Lennart är ruskigt intelligent om du frågar mej. Han har förvisso inte en massa högskolepoäng, men det är inget fel på tankeverksamheten.

Men jag avslutar min betraktelse över ”Lelle” (som han kallas internt i (s)) med att nämna den kanske främsta av han egenskaper och det är Lennarts ärlighet och att han alltid håller ord. Men vet att en överenskommelse med LH gäller. Ett exempel på det är ju att han inte vek en tum när det stormade som mest kring kulturväven och det Kvinnohistoriska museet. Lennart hade kommit överens med Tamara Spiric om att i Väven skulle det finnas ett Kvinnohistoriskt museum på 700 kvadratmeter. När vi höll på och bollade ytor ökning/minskning etc. som värst så var Lennart stenhård. Det fanns inte på kartan att krympa museets ytor.

Jag har själv upplevt något av detsamma. Min historia kommer ifrån januari 2010 och Centerpartiets kommundagar i Västerås. Jag hade precis satt mig tillrätta i stolen och Maud Olofsson gick upp på scenen för att hålla sitt tal.
Då ringer telefonen! Det är Lennart! Min första tanke var: ”Nu sitter den jäveln och ser på SVT Forum och ringer bara för att jävlas!”

Men så var det givetvis inte, då befann sig Lennart på Region Västerbottens kansli för att börja nysta i alla nomineringar som skulle göras till nämnder, styrelser mm. som är kopplat till Region Västerbotten.
För den som aldrig varit med så är processen när vi i partierna skall nominera till nämnder och styrelser en orkan jämfört med den ljumma sommarvind som det är att ta fram en valsedel till valet till fullmäktige. Först måste man komma överens mellan de olika partigrupperingarna om hur många platser (s) har, hur många platser får Alliansen osv.

Då sa Lennart till mej ”Fan jag är här på kansliet och får ingen ordning på nomineringarna, hur har ni i Alliansen nominerat?”

Det normala i ett sånt här läge hade varit att inte göra något alls, men jag slog omedelbart på datorn och mailade excelfilen med alla alliansens poster till Lennart. Väl medveten om att med vårt underlag skulle det vara enkelt för honom att räkna baklänges och med samverkan med (v) eller (mp) minska våra platser i regionens olika organ.

Men jag var än mer medveten om att det skulle aldrig ske! Det man lämnar över till Lennart i förtroende hanteras förtroendefullt! (Det är nästan så jag inte vet om jag vågar skriva om denna episod, men jag tycker den spelar roll om man skall förstå varför Lennart har skapat den position han sitter på)
Givetvis så gjorde inte Lennart annat än nominerade (s) namn på de poster som i min fil var ”lämnade” till (s) men jag vet faktiskt inte på hur många andra ställen som man skickar mandatberäkningar över blockgränserna i trygg förvissning om att förtroendet inte missbrukas.

Sen har ju Lennarts frispråkighet ofta skämtats om, inte minst radioprogrammet Tankesmedjan gillar att skämta om Lennart, här är två program om Lennart.
Tankesmedjan 1. Tankesmedjan 2.

Tack Lennart, för dina år som KSO.
Jag har inte alltid delat dina åsikter, men jag respekterar ditt engagemang och med vilken kraft du arbetat för Umeå kommun. (sen tror jag det är tur att du trappar ner och inte slutar helt. För den omställningen skulle kanske bli för stor)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.