Miljöpartiets Vargpolitik totalt världsfrånvänd

I kväll debatterade Centerpartiets Anders W Jonsson med miljöminister Åsa Romson i Agenda på temat var varg. Finns även refererat i Expressen.

Vargen har under många år varit en diskussionsfråga här i Sverige och problemet ät inte antalet vargar i grunden utan att ”alla” vargar befinner sig på några få län som drabbas av väldiga problem för människor där, främst boende på landsbygden.

”Upprörande” och ”ett lågvattenmärke i svensk politik”. Det kallar Anders W Jonsson, vice ordförande för Centerpartiet, regeringens besked om att man återigen ska utreda hur många vargar som behövs i Sverige.

AWAR

Vargfrågan är en av svensk politiks mest infekterade frågor. I veckan meddelade regeringen att man på nytt vill utreda hur många vargar som behövs i Sverige för att stammen ska vara livskraftig. Detta besked har fått Anders W Jonsson, vice ordförande för Centerpartiet, att ryta ifrån ordentligt när han mötte Miljöminister Åsa Romson i debatt i SVT:s Agenda i kväll.

– Det här är upprörande. Det är ett lågvattenmärke i svensk politik. Och detta när vi äntligen har fått en fungerande rovdjurspolitik efter decennier. Då kommer Miljöpartiet och vänder upp och ner på alltihop, säger Anders W Jonsson.

– Regeringen är angelägen om att följa hur vargstammen mår kontinuerligt. Då behöver vi också uppdatera de vetenskapliga underlag som finns, säger Åsa Romson (MP).

Men det argumentet biter inte på Anders W Jonsson.

– Man väljer att utreda vargen för fjärde gången, trots att den svenska vargstammen är den mest kartlagda vi har i hela Europa. Vi lägger ner mer pengar på att kartlägga de svenska vargarna än på att kartlägga sjukdomar bland svenska barn, säger han.

Anders W Jonsson varnar för att regeringens besked kommer att öka oron på landsbygden.

– Nu har man börjat tro mer på det svenska rättssystemet och att vi har en rovdjurspolitik som fungerar. Det här skapar en enorm oro ute bland jägare och de som bor på landsbygden, säger han.

Mer resurser till vargområden Åsa Romson menar att regeringen vill lägga mer resurser på att värna om de människor som bor i områden med varg genom att öka resurserna till skydd och till förebyggande arbete för viltskador.

– Den långsiktiga målsättningen är att vi ska ha hållbart livskraftiga stammar men att vi också ska värna om de människor och näringar som har tamboskap och husdjur i de här områdena, säger hon.

Jag hoppas innerligt att Socialdemokraterna nu ser till att ta Miljöpartiet i örat så att den grundligt utredda och av riksdagen fastlagda vargjakten får fortsätta!

 

Det enda sättet för Sverige att ha en livskraftig vargstam är om de som bor i vargtäta områden upplever att de genom reglerad och laglig jakt kan påverka sin situation! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.