Försvarsmaken, Glesbygden och Umeås omland

Det här med hur intensiva några dagar blir är alltid svårt att förutse. vi var med distriktsstyrelsen för Centerpartiet i Västerbotten i Storuman i torsdags och fredags för att planera den nya mandatperioden och då hände allt……

Det började med att vi planerade ett utspel (som passade extra bra) kring regeringens aviserade ”skatt på avstånd” alltså den kilometerskatt man avsett att införa på lastbilar. dock blev det ”halt på detta” när jag läste detta pressmeddelande om att regeringen avser dra tillbaka förslaget.
Det kan ju i första läget verka bra, men det verkar som att regeringens finansiering av en Norrbotniabana hängde på en olaglig finansiering av lastbilarna. Något som Anders och Helena kommenterar på Expressen.

Sedan nåddes vi av den synnerligen märkliga nyheten att försvarsmakten inte får vara med på nationaldagsfirandet. Här hade jag hoppats att det bara var en tidningsanka, men tydligen är det sant.

För mej känns det helt bakvänt, om vi skall fira Sveriges nationaldag skall alla delar av samhället som bidrar till en positiv utveckling få delta, och vår folkligt förankrade och demokratiska försvarsmakt är helt klart en del av det som bygger ett starkt samhälle. Här måste det handla om ett rejält tankefel från arrangörsgruppen. Jag väljer att läsa kommunalrådets blogg i positiva ordalag och tolkar likt forntida kremlologer det han säger. All heder till Anders och Edward som inte skräder orden i denna fråga!

Sedan kändes det bra när man läste VK idag att de en positiv artikel och en positiv krönika som bägge handlar om verkligheten utanför -50 skyltarna.

Det handlar dels om detta att människor i glesbygden mår bättre, för mej är det inte alls märkligt. Det finns värden i det småskaliga boendet som är mänskliga och viktiga. Det finns en enfald i den allmänna debatten som som lätt gör att alla som inte väljer att flytta in till städerna är fel ute.

Soe kdn

Sedan kan man inte annat än bli glad när man läser Ola Nordebos ledare idag. Som handlar om hur vi skall se på Umeås landsbygd och omland. Ola klagar på att frågan om Umeås omland aldrig blev en valfråga i höstens val. Det stämmer, vi försökte från Centerpartiets sida lyfta frågan om omlandets betydelse men det är svårt att väcka frågor om ingen vill svara. Här är en artikel från valrörelsen. Det kan kanske vara så som ola säger att de politiska nämnderna kanske inte är en saliggörande lösning, men de innebar i alla fall en garanti för att det fanns politiker och tjänstemän som satte strålkastarljuset på kommundelsnämnderna.

I vilket fall så lär frågan som hela Umeås utveckling fortsätta, hoppas det finns fler än Centerpartiet som tycker frågan är viktig! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.