Kommentar till de avstängda cheferna

Ingen har väl undgått ärendet med de avstängda cheferna vid ekonomikontoret den senaste tiden.

Jag har valt att inte kommentera detta, men känner att tiden nu är mogen att säga vad jag tycker.
Detta då jag grovt ogillar att politiker av olika slag går ut och uttalar sig i ärenden som handlar om personalfrågor, och som vi enligt gällande beslutsordning inte skall hantera politiskt.

Jag är den första att säga att det som skett är djupt olyckligt och kommer att skapa ett behov av översyn av kommunens rutiner när väl detta ärende är avslutat. Det är givetvis riktigt riktigt illa för alla inblandade att två medarbetare avstängts och att en utredning av arbetsmiljön inletts, och som en konsekvens av detta att en av dessa som det skrivs idag avslutat anställningen i kommunen.

Jag tycker man skall hålla huvudet lite kallt i såna här situationer, att använda avstängning och utredning är ett verktyg som arbetsgivaren ibland kan tvingas använda för att undersöka vad som sker/skett på en arbetsplats. Det är reglerat i kollektivavtalet hur detta skall ske och jag utgår från att detta sker på ett korrekt sätt även denna gång.

Det är givetvis inte bra de gånger detta händer men vi skall minnas att Umeå kommun har nästan 12 000 anställda så detta är något som sker med jämna mellanrum, viktigt att komma ihåg är att en avstängning inte behöver att den som avstängs anklagas för något, det kan lika gärna vara så att man avstänger en person för att skydda denne.
Det är alltså inte något straff/disciplinär åtgärd utan ett verktyg som man som arbetsgivare kan behöva ta till ibland. Och egentligen om man som arbetsgivare misslyckats, för det är det det är.

Dessa ärenden handläggs via högste ansvarig chef, och inte via politiska beslut och utredningen görs av externa krafter, för att det skall vara korrekt och att resultatet inte skall vara färgat av åsikter.

Jag tycker det är väldigt olyckligt att:

  • Politiker gått ut och uttalat sig i detta ärende under pågående utredning, att ta ställning innan utredningen är klar är att välja sida det är fel!
  • VK valt att publicera namnen på de som är avstängda, att jobba åt kommunen är inte samma sak som att vara en offentlig person.
  • Att vi (men vi menar jag alla vi som är verksamma i kommunen och på något sätt har ansvar) inte hade bättre koll tidigare utan utfallet blev detta.

Men jag tycker man skall ha respekt för att det inte alltid går att ha total öppenhet i alla ärenden, och när det handlar om personal och arbetsmiljöfrågor så måste ibland arbetet hållas inom en mindre sluten krets av respekt för de som är inblandade.

Ibland måste vi lita på de som är satta att lösa en uppgift och ge dem chansen att jobba i lugn och ro.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.