Hur får vi befolkning i hela länet?

Dagens Nyheter har en väldigt intressant artikelserie nu där de skriver om småkommunernas villkor och förutsättningar och exemplifierar med besök i Västerbotten, hittills har man varit både i Dorotea och Malå. Och artiklarna är både välskrivna och intressanta: Uppenbart att Stockholm har blivit norm, Storstäderna har växtvärk landsbygden avfolkas, Akut läge för välfärden, Bokslut över ett långt liv. Verkligen intressanta artiklar, läs dem gärna för de tar faktisk död på några av de myter som finns runt läget i länet.

Diagram nuläge

Arbetslösheten är rekordlåg i Västerbotten

Den första är ju den om att folk flyttar för att det inte finns jobb. Västerbotten har lägst arbetslöshet i landet.
Problemet vi har är snarare att det är svårt att rekrytera personal. Och att jobb man önskar sig som individ kanske inte finns där man bor och det kan vara ett skäl att man flyttar.

Men även detta med flyttning är också en sanning med modifikation, eller som Länsrådet Lars Lustig säger i en av artiklarna:

” Det är en felaktig föreställning att det går en massa flyttlass till storstäderna, den typen av omflyttning har vi i stort sett inte haft i Sverige sedan 1980-talet, säger Lars Lustig.

Av 15 kommuner i Västerbotten hade elva i fjol fler invånare som flyttade till kommunen än bort från den.”

Utan problemet ligger ju i demografin, det föds färre än det dör, och om man bryter ner statistiken så är det så att de som flyttar från de mindre kommunerna generellt sett är yngre och de som flyttar dit generellt sett är äldre.

Så utmaningen som vi står inför är jättesvår, hur gör vi för att få fler människor att vilja bo i de mindre kommunerna, vad måste vi göra för att människor aktivt skall välja Malå eller Dorotea? Finns det några incitament man kan fundera på som gör Västerbottens mindre kommuner än intressantare att välja att leva i?

Nu låter det ibland i den svenska debatten som att det bara är i Sverige som befolkningen minskar i de mindre kommunerna, så är det ju inte utan detta är en global trend städerna växer i hela världen men befolkningen på landsbygd/landsort står still eller viker sakta.

20191129Sveriges befolkningSå det är ju lite en tröst att våra utmaningar är gemensamma med resten av världen, men det visar samtidigt hur komplex och svår denna fråga är. Men inte desto mindre viktig!  

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.