Januariavtalet fyller ett år

Denna helg fyller Januariavtalet ett år, den överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna. Som gjorde att vi efter en rekordlång tid av osäkerhet fick en ny regering på plats utifrån valresultatet 2018.

Man kan (och man ska) ha olika åsikter om detta var bra eller dåligt. Men jag skulle om jag återigen hamnade i samma situation välja den lösning som blev fallet, efter mängder av diskussioner mellan partierna i Riksdagen.

För i det väldigt svåra och låsta läge mellan partierna som var under hösten 2018. Så erbjöd vi från Centerpartiet Socialdemokraterna två alternativ:
1. Att släppa fram en Alliansregering som skulle som motprestation genomföra ett antal S-märkta reformer.
2. Att själv bilda regering men att som motprestation genomföra ett antal gröna liberala reformer som vi i Centerpartiet ser som viktiga för att föra Sverige framåt!

Valet blev som alla vet alternativ 2.

Det som var en överskuggande fråga för oss i C var det vi hade sagt under hela valrörelsen: ”Vi vill att SD inte skall få något avgörande inflytande över Sveriges regering, och att vi inte kommer att sitta i en S ledd regering!”

20200111 Januariavtalet 2
Resultatet känner vi alla till en fortsatt S-Mp regering som har budgetstöd av oss i C och L men som kompensation för att få fortsätta regera kommer tvingas genomföra ett antal reformer. Vissa av dessa har en tydlig C prägel, andra är sådana som de andra tre partierna lyft in i Januariavtalet. För oss i Centerpartiet så handlar JA om att hedra en helhet, vi har skrivit under avtalet och kommer göra allt vi kan för att samtliga 73 punkter genomförs. Det är på det sättet man tar ansvar och borgar för en långsiktighet. Ingångna avtal skall följas.

Vår vice partiordförande Anders W Jonsson utvecklar Centerpartiets tankar i denna debattartikelDN Debatt.Vill man veta mer om vilka nyttor som vi i Centerpartiet så finns det ett pressmeddelande här. 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.