”Företagen som gått bäst i Umeå” en lista med brister

Under hösten så har VK i under rubriken affärsliv listat vilka företag som är gått bäst i olika kommuner. Det är väl på många sätt bra, men jag har irriterat mig på att man gör det lite enkelt för sig.

Man har bara kollat på aktiebolag och man tar heller inte hänsyn till om bolagen befinner sig i en koncern.

Det första problemet som uppstår är ju att eftersom man endast kollar på aktiebolag så kommer företag som Norra Skogsägarna, Konsum eller Norrmejerier inte med.

Det andra problemet är att man räknar samma sak flera gånger. Så är fallet med de kommunala bolag som finns med på listan över de mest lönsamma i Umeå.

20200119 Lönsamma företag UmeåFörteckningen över lönsammaste bolag i Umeå.

När man går igenom listan så är flera av Umeå kommuns bolag med på denna. givetvis bra, det är viktigt för oss kommuninvånare att den verksamhet som bedrivs i bolagsform är effektiv och genererar ett överskott. Det är endast om verksamheten går med överskott som det kommer finnas pengar att investera i det som behövs framöver.

Umeå Energi måste investera i ett kraftigare elnät i kommunen, VAKIN skall bygga en ny VA ledning mellan Umeå och Hörnefors och

AB Bostaden har en ambition om att nyproducera omkring 200 nya lägenheter årligen. Så vins i bolagen är nödvändigt och bra, går inte bolagen med vinst så måste vi skjuta till skattemedel från kommunen, för det är vi som bor i Umeå som äger bolagen.

MEN

Umeå Kommunföretag gör inte ett överskott på 521 miljoner kronor! 521 miljoner är summan av resultatet för alla kommunens bolag, så i de 521 ingår AB Bostadens 211 och Umeå energis 179. På samma sätt så har inte Umeå kommunföretag 842 anställda, det är summan av alla anställda i kommunens bolag.

Det är jättebra att VK lyfter fram lönsamma företag i vår region, men till nästa år så vore det trevligt om man tittade på alla företag och inte bara aktiebolagen, samt att man inte räknade samma pengar två gånger.

Den som är intresserad kan gärna gå in och läsa Umeå kommuns årsredovisning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.