Skall vi styra Sverige med ordning eller tillfälliga förslag?

Förra veckan sattes den frågan lite på sin spets genom de utspel som gjordes i partiledardebatten i riksdagen och i dess finansutskott om mer pengar till kommuner och regioner.

I sak har jag absolut ingenting emot att vi stärker välfärden och vi vet att kommuner och regioner står inför några väldigt svåra år.

Men att på detta sätt skapa klämma fram beslut ”bakvägen” är inte bra. om vi inte får en modell där alla riksdagspartier är överens om hur regelverket ser ut så kommer vi få ett läge där man inte kan styra överhuvudtaget alls och det tror jag inte någon vill se.

vi har i Sverige ett finanspolitiskt ramverk som kom till som en konsekvens av finanskrisen på -90 talet där budgeten i sin helhet antas i ett klubbslag. Just för att vi skall få en tydlighet och för att säkerställa att man ute i kommuner, regioner och myndigheter skall veta vilka pengar man har att förhålla sig till oavsett om man anser sig behöva ökade resurser eller om anslagen krymper.

Nu får vi se hur det går med detta motförslag, då kruxet ju knappast blir att komma överens om vad man skall satsa på utan snarare hur man skall finansiera satsningarna.

Min åsikt och som är den som vi från Centerpartiet brukar framföra är att det är oerhört viktigt att ha en förutsägbar och transparent budgetprocess, oavsett om det handlar om Stat, Region eller Kommun.

Kaos och oreda är ingen bra utgångspunkt för detta.

En kommentar

  1. Pingback: Där kom det fem miljarder till välfärden under 2020 | Mattias Larsson (c)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.