Vita jobb motion på kommunfullmäktige i Umeå

Idag har Vänsterpartiets motion om ”Vita jobb” behandlats av kommunfullmäktige i Umeå. Arijan Kan och Lasse Jakobsson, som både är fullmäktigeledamöter för Vänsterpartiet hade en motion vars attsats innebar: Att; Umeå kommun inför ”Vita jobb”- principen vid upphandling av tjänster.

Hela motionen finns att läsa i följande länk, där mer om vita jobb modellen beskrivs; http://umea.se/download/18.4abd289214afe982c99b01a/1422360954852/15100_1.pdf
Man skulle kunna tycka att detta enkla, konkreta och tydliga förslag skulle blivit bifallet av kommunfullmäktige. Då en övervägande del av fullmäktige består av så kallade röda partier, som i grunden delar detta förslag. En åsikt som även framfördes från talarstolen från förträdare från exempelvis:  V, S , AP. Men då förslaget kom från Vänsterpartiet kunde tydligen inte socialdemokraterna bifalla motionen, utan både S och även MP ville endast anser att den är besvarad. Socialdemokraterna och Miljöpartiet yrkade redan i kommunstyrelsen att den skulle besvaras, med tillägget att” Vita jobb- modellen inarbetas i nya inköps. och upphandlings policyn. I tidigare behandling i kommunstyrelsens arbetsutskott ville S och MP endast anser den besvarad med tjänsteskrivelsen, som inte innebar någonting bindande.
Man kan fråga sig vad som är skillnaden mellan motionens förslag och besvarat är, förutom just att motionen skrivits av företrädare från Vänsterpartiet. En tråkig inställning från de styrande partiernas sida att behandla ett förslag, där det finns en tydlig majoritet på detta sätt. Men det som ändå är roligt är att ett konkret förslag från oss i Vänsterpartiet i praktiken kommer att bli genomfört i kommunen.  Med det beslut som fullmäktige ändå tog idag. Vänsterpartiet gör skillnad helt enkelt!
Jämför själv motionens förslag till beslut med Socialdemokraterna och Miljöpartiets besvarad textens beslut nedan. Motionens förslag:Umeå kommun inför ”Vita jobb”- principen vid upphandling av tjänster. Besvarat: ” Vita jobb- modellen inarbetas i nya inköps. och upphandlings policyn.
Själva debatten och det som framkom där i olika partiers ställningstaganden  om motionen var intressant, men får återkomma till det i ett senare blogginlägg.  För den som själv vill se debatten finns den tillgänglig i nedan länk.  http://umea.se/umeakommun/kommunochpolitik/kommunensorganisation/kommunfullmaktige/webbtvljud/fullmaktige25april2016.4.52b297e315406c31c2710afb.html

En kommentar

  1. Åsa Bäckström

    Att ställa krav på kollektivtavtalsliknande villkor dvs sjyssta arbetsvillkor vid upphandling av tjänster är så självklart så ingen borde ens fundera på att inte bifalla (V)år motion. Har självt fått igenom både krav på avtalsliknande villkor och krav på meddelarfrihet vid ett antal upphandlingar. / Åsa Bäckström (V)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.