Miljöpartiets dubbelspel om AB Bostaden

I söndags kunde man läsa att Miljöpartiets kommungrupp i Umeå, på deras gruppledares, Nasser Moslehs blogg berättade att de skulle gå emot en försäljning av de 1601 lägenheterna från AB Bostaden. Blev till en början glad över denna förändrade politik  från Miljöpartiets sida.

Under slutet av förra mandatperioden, under 2014 röstade Miljöpartiet valda representant i AB Bostadens styrelse för att utreda en försäljning av mellan 600 och 1000lägenheter.  Ett utdrag av beslutet i affärsplanen som Miljöpartiet och alla andra partiers valda företrädare, förutom Vänsterpartiets röstade för löd:

”Av det skälet ska en utredning och rapport tas fram med beskrivning av försäljningsobjekt motsvarande 600 — 1000 lgh. Rapporten ska vara utformad med sådant underlag och sådana förberedelser att åtgärder snabbt kan vidtas. Processens olika steg och tidsplaner ska framgå”

Här kan ni läsa beslutet i affärsplanen för bostaden som beslutades 2014. Protokollsutdrag från mötet finns att läsa här.

Nu är det 2017 och en ny utredning har gjorts. När frågan behandlades på gårdagens kommunstyrelse föreslog vi i Vänsterpartiet i första hand grundläggande:

Att återremittera ärendet för att utreda andra möjliga finansieringslösningar för AB Bostadens långsiktiga finansiering.

Då hela processen och tillvägagångssättet ur demokratiskt hänseende är förkastligt. Det har varit en alldeles för hastig process kantad av mygel, undanhållande av information, och överraskningsmoment. Delaktigheten har dessutom begränsats till ett antal få personer. En fråga av den här digniteten bör vara ordentligt utredd och väl förankrad hos såväl bolag som ägare innan beslut fattas.

Jag trodde att Miljöpartiets företrädare skulle yrka bifall på vårt återremiss förslag, för att ta fram andra förslag. Men jag fick fel: Miljöpartiet ansåg likt sina styrande kollegor S+ Alliansen att frågan skulle avgöras på sittande möte.

Läste sedan igår kväll att det på Miljöpartiets gruppledares blogg skrivits ett nytt inlägg där följande mening finns att läsas på slutet:

”Vi i Miljöpartiet de gröna hade velat sett en omfattande konsekvensanalyser av hur detta påverkar Umeå kommuns medborgare samt specifikt de hyresgäster i just de områden man valt att avyttra.”

OM Miljöpartiet hade menat allvar med detta ovan så skulle de ha yrkat på att återremittera frågan för att utreda detta. Vi i Vänsterpartiet hade varit öppna för ett gemensamt förslag till återremiss. Men vid omröstningen på kommunstyrelsen röstar Nasser M för att ärendet skulle avgöras på sittande möte.

Jag kan inte beskriva detta som något annat än ett dubbelspel. Ena stunden vill Miljöpartiets ledning gå sina medlemmar och väljare till mötes genom att rösta nej till utförsäljningar. I nästa stund agerar de på ett sätt som innebär att de tycker att den demokratiska processen gått rätt till och att alla frågor är tillräckligt utredda för att fatta ett beslut på sittande möte, genom att rösta för att frågan skulle avgöras på måndagens kommunstyrelsemöte.

Etiketter: , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

  1. Micke

    Miljöpartiet i Umeå för som du säger ett dubbelspel.

    Man vill få det att se ut som att man är emot en försäljning mest troligt för att det är snart val.

    Hyckleri på hög nivå.

    • Mattias Sehlstedt (inläggsförfattare)

      Jag hoppas fortfarande att MP ska inse att det rimligaste är,(förutom att yrka avslag på en försäljning) att yrka på en återremittering av ärendet på kommunfullmäktige på måndag. Så att frågan kan skötas på ett demokratiskt sätt, alla som vill kalla sig för demokrater borde inse detta oavsett vad man tycker i själva sakfrågan. Om man tycker som MP uttryckt sig på deras gruppledares blogg borde de yrka på återremiss. Vi får väl se vad de landat i. Krävs 1/3 av fullmäktige för att få igenom en återremiss, utan MP finns det verkligen ingen chans att få igenom en återremiss. Även utan MP för en återremiss kommer det att bli ytterst svårt, men utan deras röster kommer det vara omöjligt.

  2. Svenne

    Förvånad ? inte ett dugg ,MP politik är som en svängdörr ,öppnar sig varifrån det blåser. Viktigast är för dem att sitta vid makten . Kappvändarparti

    • Mattias Sehlstedt (inläggsförfattare)

      Se svaret till Micke.
      Hur miljöpartiet nu, juni 2017 väljer att agera och rösta kommer att tala för sig själv. Kanske naivt av mig, men hoppas fortfarande att MP ska ställa sig på demokratin, folkets och hyresgästernas sida när det gäller tillvägagångssättet. Jag ser ingen svaghet när ett parti, på ett demokratiskt sätt ändrar/förändrar sina ställningstaganden, speciellt då det gäller en sk formfråga. De flesta förtroendevalda är sk fritidspolitiker, när allt detta sker under ytterst begränsad tid är det lätt att saker kan bli fel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.