Försäljningen av hyreslägenheter ur AB Bostaden tas om

Kommunfullmäktiges beslut i juni om att sälja över 1600 hyreslägenheter på Mariehem och Carlshem som AB Bostaden äger kommer att tas om.  Idag då handlingarna inför nästa vecka kommunstyrelse kom blev det bekräftat att det som jag bara hört i stadshuset stämmer, att ärendet tas om. 

Vilket innebär att frågan kommer upp på kommunstyrelsen den 17 oktober och på kommunfullmäktigemötet den 30 oktober. Kortfattat är det svårt att inte dra slutsatsen att detta görs för att försäljningsivrarna i S, M mfl inser att det funnits demokratiska brister och att de vill göra allt de kan för att undvika att betala skatt som den socialdemokratiska regeringen vill.  När beslut tas hastigt, på demokratiskt tvivelaktiga sätt, utan att det funnits rimlig tid för att diskutera olika alternativ att lösa ett problem så finns det alltid risk att det blir på detta sätt, att beslut måste tas om. Ansvaret för detta ligger på Socialdemokraterna i Umeå.

Min och Vänsterpartiet inställning i frågan är kristallklar:

  • (V)i är motståndare till en försäljning
  • Andra förslag till att finansiera renoveringar och nybyggnation finns, än att sälja ut.  Kommunen och AB Bostaden har inte utrett dessa möjligheter tillräckligt.
  • (V)i anser att tillvägagångsättet har haft tydliga demokratiska brister

Jag har skrivit om det flera gånger tidigare: här, här, här och här 

En sak som man måste komma ihåg är att kommunen bara för någon vecka sedan yttrade sig över de överklagandena av beslutet om försäljning som inkommit till domstolen. Ett yttrande där försäljningsivrarana i S, M, mfl framförde att inga formella eller demokratiska brister hade förekommit när beslutet togs.

Motiveringen till att ärendet tas om är intressant. I tjänsteskrivelsen inför kommunstyrelsen står det ” Det tidigare beslutet har överklagats till Förvaltningsdomstolen och ligger där för bedömning. Om förvaltningsrätten finner att beslutet i någon del inte följer gällande lagstiftning riskerar beslutet upphävas i sin helhet och kommunen får göra ett omtag och ta om beslutet för att göra det formellt riktigt. Tidigare beslut hade en rubrik som inte klart redogjorde för vad som ärendet i sak kom att leda till. Vidare fanns invändningar mot ärendets beredning, därför bör beslutet tas om för att försäkra sig om att det är formellt riktigt berett. De nya dotterbolagen är registrerade hos bolagsverket men har inte någon verksamhet och innehåller endast aktiekapitalet” ( Hela tjänsteskrivelsen finns längre ner i detta inlägg)

Längre ner står det ” Om affären drar ut över årsskiftet, så finns risken att inte den genomförs alternativt kan genomföras men med avsevärda ökade kostnader.”

Av dessa skrivningar är det rimligt att dra slutsatserna att försäljningsivrarna i (S), (M) mfl:

  • Insett att det funnits demokratiska och formella fel när besluten togs med kort varsel under tveksamma former.  Trots yttrandet för några veckor sedan.
  • Inser att det finns en sannolikhet att förvaltningsdomstolen upphäver någon del av besluten och därför vill de ta om besluten igen.  För att säkerställa en försäljning.
  • Vill göra allt för att undvika att betala skatt på det sätt som den socialdemokratiskt ledda regeringen tycker. 

Konstruktionen av försäljningen innebär att man nyttjar en svaghet i skattelagstiftningen, en svaghet som den socialdemokratiskt ledda regeringen vill stoppa genom ett beslut i riksdagen. Ett beslut som kan komma nu under hösten.  Detta blir märkligt då Umeå kommun styrs av ett socialdemokratiskt minoritetsstyre, som vill undvika att betala skatt på det sätt som den socialdemokratiskt ledda regeringen vill.  Kommer för en gång skull använda mig av ett likande utryck som Hans Lindberg(S) kommunstyrelsens ordförande i Umeå brukar använda sig av: ” Man kan inte annat än att ta sig för pannan!”

 

 

 

 

 

 

 

 

1 av 2

Tjänsteskrivelse

2017-10-10

Kommunstyrelsen

Diarienr: KS-2017/00559

Överlåtelse av fastigheterna Gnejsen 95, Gnejsen 96, Gnejsen 97, Gnejsen 98, Flintan 4, Flintan 5, Hönsfjädern 1, Trandansen 1 och Flyttfågeln 6 i Umeå, genom dotterbolag, till Heimstaden Bostad Portalen AB före årsskiftet 2017/2018 Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar

 

att upphäva beslutet taget 2017-06-19, § 136 (Dnr KS-2017/00559) och ersätta det med följande beslut

att godkänna de bildade dotterbolagen CM Bostad AB i Umeå och två nya dotterdotterbolag; Marie Bostad AB i Umeå och Carls Bostad AB i Umeå i enlighet med ärendebeskrivningen

att godkänna bolagsordningarna för ovanstående bolag

att överlåta fastigheterna Gnejsen 95, Gnejsen 96, Gnejsen 97, Gnejsen 98, Flintan 4 och Flintan 5 på Carlshem samt Hönsfjädern 1, Trandansen 1 och Flyttfågeln 6 på Mariehem till ett fastighetsvärde av 1 155 mkr till ovan nämnda bolag

att godkänna försäljning av nämnda bolag till Heimstaden bostad portalen AB som en framtida finansieringslösning för AB Bostaden

att uppdra åt AB Bostaden i Umeå att genomföra rubricerad transaktion före årsskiftet 2017/2018.

Ärendebeskrivning

Kommunfullmäktige har vid ett tidigare tillfälle godkänt överlåtelsen av delar av AB Bostadens bestånd (§ 136 Dnr KS-2017/00559). Det tidigare beslutet har överklagats till Förvaltningsdomstolen och ligger där för bedömning. Om förvaltningsrätten finner att beslutet i någon del inte följer gällande lagstiftning riskerar beslutet upphävas i sin helhet och kommunen får göra ett omtag och ta om beslutet för att göra det formellt riktigt. Tidigare beslut hade en rubrik som inte klart redogjorde för vad som ärendet i sak kom att leda till. Vidare fanns invändningar mot ärendets beredning, därför bör beslutet tas om för att försäkra sig om att det är formellt riktigt berett. De nya dotterbolagen är registrerade hos bolagsverket men har inte någon verksamhet och innehåller endast aktiekapitalet.

Utifrån de underlag som AB Bostaden presenterat finns ett betydande kapitalbehov i bolaget, och att inom kommunen / bolagskoncern täcka detta ses som en omöjlighet. Kapitalbehovet kommer att täckas av försäljningen av delar av fastighetsbeståndet vilket möjliggör underhåll och nyinvesteringar. Om affären drar ut över årsskiftet, så finns risken att inte den genomförs alternativt kan genomföras men med avsevärda ökade kostnader. Båda alternativen skulle innebära allvarliga negativa ekonomiska konsekvenser för kommunkoncernen, eftersom problemet med bolagets stora kapitalbehov för framtida underhåll och nyinvesteringar skulle kvarstå.

I övrigt hänvisas till ärendebeskrivning för det tidigare fattade beslutet, se bilagor.

Beslutsunderlag

Protokoll 2017-06-12 AB Bostaden (som tidigare) Beslutsmissiv AB Bostaden (som tidigare) Bakgrund och strategiska utmaningar för AB Bostaden (uppdaterad) Bolagsordningar nya bolag plus registreringsbevis (som tidigare) KF-protokoll 2017-06-19, § 136.

Umeå kommunföretags protokoll 2017-10-16. (skickas direkt efter mötet) Beredningsansvariga Mikael Öhlund, vd Umeå kommunföretag.

Beslutet ska skickas till

AB Bostaden.

 

 

Etiketter: , , , , , , , , ,

6 kommentarer

    • Mattias Sehlstedt (inläggsförfattare)

      Tyvärr inte. Detta är ett sätt för dem som vill sälja att säkerställa att det kan bli en försäljning. Då de som det verkar gjort fel då frågan beslutades i juni

      • Kim

        Då kan man ju ifrågasätta varför det ska ses som positivt. Inte snyggt genomfört förra gången, men ingen blir väl lyckligare att det läggs ännu mer tid, kraft och pengar på att producera en massa papper som inte leder någonstans.
        Möjligen då i överklagandets Umeå där det viktigaste är att sätta så mycket käppar i hjulet som möjligt. Bara för sakens skull.

  1. Michael Rönnlund

    Bra att det görs om då den demokratiska processen ej följdes.

    Hoppas det blir en annan lösning men jag tvivlar.

  2. Svenne

    Där ser man ,myglarna har varit i farten igen,jag är för en försäljning men det ska i så fall gå rätt till. De styrande politikerna i denna kommun är inget annat än en odemokratisk grupp myglare som genom sina krumbukter försöker få igenom det de själva vill.Blir intressant att se hur det ser ut i Umeå om tillväxten bromsas upp. Bankerna visar lite tecken på oro och bostadsbubblan spricker inom 2 år .Då får vi se en kommun som levt över sina tillgångar.Kommunen måste bromsa nu likväl som även regeringen måste bromsa och detta snabbt.

  3. Pingback: Delseger: Om utförsäljningarna av hyreslägenheter | Mattias Sehlstedt (V)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.