Kaoset med nya personalsystemet, kommer välfärdsnämnderna kompenseras?

Nu på måndag den 23 april är det fullmäktige i Umeå kommun. Det finns många intressanta saker på dagordningen. Vänsterpartiets fullmäktigeledamot Gudrun Nordborg har ställt nedan fråga som blir intressant att höra svaret på.

Fråga till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S)

Bör välfärdsnämnderna kompenseras för kaoset med det nya personalsystemet?
Till Umeå kommunfullmäktige 2018-04-23

De anställdas villkor är en prioriterad fråga för Vänsterpartiet. Vi vill förverkliga det som ansvariga politiker och tjänstepersoner ofta framför; Umeå kommun ska vara attraktiv som arbetsgivare.

Det nya personalsystemet orsakade kaos när det infördes förra våren, ett kaos som varade länge och som ännu inte tycks vara över. Omfattande merarbete har lagts ner på rättelser av löneutbetalningar, scheman, föräldraledigheter och semesterdagar. Många anställda har behövt ifrågasätta om hen har fått för lite eller för mycket på lönekontot. Åtskilliga har fått felaktiga scheman som gjort att de inte har kommit till jobbet som förväntat eller saknat kollegor på arbetspasset, vilket i sin tur har drabbat brukare inom främst socialtjänsten och äldreomsorgen. Till detta kommer att många nu är osäkra på om de har rätt underlag från kommunen inför sin självdeklaration. Det är tragiskt att de anställda inom dessa två välfärdsnämnder och därmed på de mest kvinnodominerade arbetsplatserna blivit extra drabbade. Detta har också medfört ekonomiska påfrestningar inom kommunen och då inte minst för välfärdsnämnderna. De har tvingats ta ansvar för och hantera problem som skapats av andra.

Kommunens anställda borde aldrig ha utsatts för detta experiment och våra kommunala skattemedel borde aldrig ha missbrukats till detta illa planerade projekt. Detta kostsamma kaos hade kunnat undvikas genom preciserade krav på vad det nya systemet måste klara av och dessutom genom att man infört systemet på ett kompetent sätt och t ex först efter test för en mindre grupp anställda istället för att som nu skett genast köra det för alla anställda i kommunen. Detta tycks också bekräftas av den förlikning som kommunen och leverantören Visma Enterprice AB träffade i november 2017. Enligt avtalet ska Umeå kommun betala 1,6 Mk till leverantören för extrakostnaderna runt systemleveransen.

Fråga:
– Är du beredd att medverka till att åtminstone välfärdsnämnderna får viss ekonomisk kompensation för kaoset som det nya personalsystemet drabbat dem med?

Gudrun Nordborg Vänsterpartiet

 

Etiketter: , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Erik

    Skulle man kunna tänka sig att alla Sveriges 290 kommuner skulle ha samma lönesystem? Eller är varje kommun sin egen lyckas smed och just nu finns 290 olika lönesystem och leverantörer. Och när man väl inför nya lönesystem finns ingen erfarenhetsbank från andra kommuner.

  2. Mattias Sehlstedt (inläggsförfattare)

    Som du skriver finns det ett verkligt problem med avsaknaden av exempelvis en erfarenhetsbank eller liknande. Varje kommun bestämmer själv hur man vill organisera detta, det är en del av det sk kommunala självstyret. I Umeåregionen finns det ett samarbete mellan kommunerna, vilket i grunden är bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.