Vad är det som driver mig?

Vad jag kan minnas har politik inte varit något som intresserat mig tidigare. Jag tyckte nog lite att "- vad rör det mig" "- politik….fy va tråkigt" ”- det får någon annan pyssla med” osv. Men allt eftersom åren passerat och saker och ting förändrats så har intresset allt eftersom ökat. Att sitta hemma och försöka påverka och förändra från köksbordet fungerar helt enkelt inte. Jag har också insett vilken viktig roll facket historiskt sett har haft för arbetarna och fortfarande har och kommer att ha. Att vi behöver ett regeringsskifte.

 

Att för ca 100 år sedan stod basen och valde vilka som till lägsta slant kunde ta arbetet. Att arbetarna genom löftet till varandra om att inte bjuda under varandra skapade det första avtalet (kollektivavtalet) vilket idag tagit oss från att då vara en av de fattigaste länderna i Europa till att idag vara en av de mest välbärgade länderna.

 

Det jag idag ser är hur borgarna försöker luckra upp fackföreningsrörelsen genom att ta bort byggsten för byggsten, hur de försöker få våra medlemmar att glömma det löfte som byggt upp det vi idag har. Hur de försöker förändra maktbalansen mellan löntagare och arbetsgivare. Hur de bit för bit försämrar tryggheten för den anställde. Hur de vill backa tiden tillbaks till den tid då arbetaren stod med mössan i hand och bjöd under varandra.

 

Det jag vill engagera mig i lokalt och i fall jag får förtroendet är för barn med speciella behov. Dessa barn måste få den hjälp och det stöd de förtjänar i skolan. Det är inget att hymla om att dessa barn är resurskrävande och kostar pengar men det är heller ingen ursäkt för att de inte får den hjälp och stöd de behöver och har all rätt till. Att bo i en rik eller fattig kommun får inte vara avgörande för vilket stöd dessa barn har möjlighet att få.  

Det som engagerar mig på riksplanet är att få till stånd ett regeringsskifte den 19.e september.

 

 /Mattsson

 

 

 Det fackliga löftet

Vi lovar och försäkrar
att aldrig någonsin
under några omständigheter
arbeta på sämre villkor eller till lägre lön
än det vi nu lovat varandra.

Vi lovar varandra detta
i den djupa insikten om
att om vi alla håller detta löfte
så måste arbetsgivaren
uppfylla våra krav!

Citatet ovan är hämtat från skriften Kollektivavtalet – det skrivna löftet

 

8 kommentarer

  1. Läsare

    En fråga driver dig ser jag! Men hur vill Socialdemokraterna i Vindeln komma tillrätta med ekonomin som är den fjärde sämsta i landet? Att kosta på Sveriges dyraste skola ännu mer kan det vara rätt väg att gå? Metall ska de driva kommunala frågor som de driver fackliga frågor på Indexator? En sak till, hur menar du att borgarna försöker luckra upp fackföreningsrörelsen? De har inte gjort en enda förändring i LAS under denna mandatperiod.

  2. Kent-Erik Mattsson

    Svar till Läsare (2010-08-31 07:43)
    Det är den fråga som har fått mig att engagera mig politiskt, med det sagt betyder det inte att andra frågor inte engagerar mig.

    LAS är jätteviktig men det finns mer än LAS som berör den anställde.
    – Försämringar i A-kassans regelverk.
    – Dyrare A-kasse avgift.
    – Försämringar vid sjukdom pga arbetsskada.
    – Minskade satsningar på Arbetsmiljöverket.
    – Nedläggning av arbetslivsinstitut.
    – Möjlighet att provanställa under längre perioder.
    – Slopat avdrag för avgift på deklaration.

    Listan går göra otroligt mycke längre och vet du vad
    – detta går inte att skylla på konjunkturen.

  3. Kent-Erik Mattsson

    Svar till undrande (2010-08-31 07:27)
    Jag tror inte att alla svarta jobb någonsin kommer att försvinna. Likväl som att Svevia har en nollvision beträffande olyckor, det är mål och inte riktigt verkligheten men ambitionen är att minska dem.

    Men jag ser kollektivavtalet som en viktig del i detta och att den anställde är medveten om vad kollektivavtalet garanterar den. Vad man riskerar med sämre försäkringar och saknade inbetalningar till pensionssystem.
    Kollektivavtalet leder till konkurrens på lika villkor.

  4. Kent-Erik Mattsson

    Svar till Sanna (2010-08-31 18:28)
    Det är socialdemokraterna som största parti tillsammans med centern som styr i Vindeln. Jag kandiderar själv på kommunfullmäktige listan för (s) men det finns frågor som jag vill ska belysas och tydliggöras på ett bättre sätt. Barn med speciella behov måste synliggöras på ett bättre sätt så att de får det stöd de behöver och har rätt till i skolan. Jag ansåg att det saknades och valde därför att engagera mig politiskt.

  5. Svetlana

    Hej Kent-Erik!
    Hamnat på din sida. Läst. Vill bara säga att du har mitt stöd härifrån, Stockholm-Bromma.
    Med all respekt för det du gör
    /Svetlana N.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.