Tillsammans är vi stark

 Under lördagen (20/11) visade medlemmar från klubbar i Kiruna, Umeå, Eskilstuna, Trollhättan, Göteborg och Malmö att de är starka tillsammans genom att vända bilar. 
- Ensam kan man inte lyfta en bil, men vi kan göra det tillsammans, säger Jan Thelin,klubbordförande vid LKAB i Kiruna och en av dem som vände en bil.
Tänk vad ännu fler fackmedlemmar kan uträtta! Se videoklippen.

Bilvändningen är startskottet på en längre aktivitet som lyfter fram de förtroendevalda, stärker bilden av det goda som facket gör och samtidigt visar att vi, genom att vi håller ihop, är starka tillsammans .

Först ut att uppmärksammas är IF Metalls 14 500 skyddsombud – hjältar i vardagen – varav några var med och vände bilarna. Och de hade självklart, precis som de ska vid alla förändringar, gjort en riskbedömning.

- Vi har alltid varit starka på LKAB, men vi vill att alla ska arbeta med frågorna lika mycket som vi gör, säger Leif Eriksson, huvudskyddsombud.

 

Man kan även som Paul Redstig se hela fackföreningsrörelsen som destruktiv eller Anders Ågren "inte förstå" men jag är övertygad av att de absolut flesta har insett att tillsammans skapar man möjligheter att förändra saker som inte alla gånger är möjlig ensam.

Tillsammans är stark!

/ Mattsson

 

 

Etiketter:

12 kommentarer

 1. Louise Hägglund

  Jag har bara en fråga jag har varit med i facket sedan jag var 16 år och började jobba men vart är facket igentligen på väg. Jag anser att idag sak facket vara opolitiskt jag känner att jag är besviken på att mina pengar går till sådan hära saker istället för till vettiga saker tex sänka avgiften som bara blir högre och högre.
  Jag är en av många som fundera på att gå ur om inte facken gör en ordentlig förändring nu är jag ju inte medlem i IF metall utan i kommunal men det ser lika illa ut där.

 2. Kent-Erik Mattsson

  Svar till Louise Hägglund (2010-11-21 08:22)
  Metalls medlemmar är som alla andra som jobbar beroende av politiska beslut, varpå det är det viktigt att vi är med och påverkar i politiken. Det kan handla om rättvisa och trygga villkor i anställningen, arbetsmiljö, vår fritid och vår framtid.
  Samverkan mellan facket och socialdemokraterna bygger på att vi har gemensamma värderingar om vilket samhälle vi vill ha och vägen dit.
  Tappar man möjligheten att påverka politiskt så finns det tyvärr bara protestera kvar, och det ser jag som en dålig lösning för bägge parter.

 3. Peter

  K-E M har helt rätt i att politiken styr till ganska stor del handlingskraften i facket.Dom senaste åren har det blivit en klar försämring för samtliga fackförbund,frågan jag ställer mej är varför inte LO hörs betydligt mer. När det gäller detta tvivelaktiga jippo så tror jag inte det kostat ett dugg och vi inom Metall har just fått en sänkning på 225kr så jag hoppas de andra facken följer med. Men i sanningens namn Louise hur ser det ut med engagemang i kommunal! Har en sambo i kommunal och inte är jag direkt imponerad! Vi MÅSTE vara tillsammans om vi ska vara starka! SO Metall Umeå

 4. SkogsArbetare

  Mycket bra skrivet!
  Har suttit o läst massa borgares syn på facket osv nu ett tag, skönt att se någon vettig människa också!

  Kör hårt!

 5. Svar till Louise Hägglund

  Facket och politiken måste gå hand i hand. Du anser att facket ska vara opolitisk – anser du att arbetsgivarna oxå ska vara opolitiska?

  Arbetsgivarna genom sina organisationer med svenskt näringsliv i spetsen satsar stora summor i politiken. Arbetsgivarna jobbar precis som facket, dom organiserar sig och påverkar det blåa blocket – likväl som facket påverkar det röda blocket.

  Alla som arbetar bidrar till att både röd och blå politk sponsras, antingen genom facket eller arbetsgivaren.

  Facklig politisk samverkan är lika självklar som kapital politisk samverkan…

 6. Isak

  Välkommen in i facket Herr Sundling. Facket är och blir
  vad medlemmarna gör det till. Facket är inget företag eller någon affär där man beställer saker. Facket är en
  organisation där medlemmarna i demokratisk ordning form-
  ulerar dom krav, för att kollektivt kräva rättvisa anställ-
  nings och anständiga arbetsförhållanden. Och om Herr Sund-
  ling tycker att facket behövs, så är det svårt att förstå
  att han samtididigt motarbetar facket och står utanför.
  Eller med hur många tungor pratar den mannen med.

 7. Kent-Erik Mattsson

  Svar till Mikael Sundling (2010-11-21 18:00)
  Som jag sagt tidigare
  ”Det kan handlar om rättvisa och trygga villkor i anställningen, arbetsmiljö, vår fritid och vår framtid”

  Där är inte Moderaterna på banan, jag är övertygad om att skulle facket ”alliera” sig med Moderaterna så blir det slutet för fackföreningsrörelsen. Vår uppgift är att hjälpa våra medlemmar och bevaka dess intressen, inte att bli en arbetsgivarorganisation.

 8. Mikael Holmlund

  Hej
  Jag skulle vilja säga att vi har mycket att tacka arbetarrörelsen för historiskt Sverige hade aldrig varit där vi är idag utan den. Ett bra samhälle behöver att starkt fack som är synk med tiden men tyvärr tycker jag att dagens fackliga arbete haltar en del.
  Som exempel hur kan facket sätta små arbetsgivare som inte har ett kollektivavtal i blockad men i övrigt följer lagen och samtidigt tittar bort när oseriösa företagare exploaterar utländska bärplockare.

 9. jonny österberg

  tjenare kenta!

  skulle bara titta in å säga hej från aik’s hjärta
  skellhell hehe.

  såg att du skrivit lite om facket lite synd att det är politiskt bundet när man inte är röd känns det ju lite fel. Att betala till nått man inte riktigt stödjer, men facket
  har gjort en del bra men även en del illa volvo i söder tex när arbetarna gick emot facket.Så allt är inte en dans på roser då det gäller facket men som sakt dom gör en del nytta som arbetstidsförkortning mm

  men som metall och andra partier tuggar på får man lite
  hallelula sektkänsla.

  annars kul blogg. mvh jonny

 10. Kent-Erik Mattsson

  Svar till jonny österberg (2010-12-06 00:26)
  Hej Jonny

  Att bevaka våra medlemmars intressen gäller inte bara lönen utan även trygga anställningar, försäkringar, arbetsmiljö för att nämna några. Det handlar även om när det blir förändringar i semesterlag eller förslag om förändringar i andra lagar som direkt berör medlemmarna att ta ställning och agera för att försöka påverka beslutet. Givetvis försöker vi påverka alliansen politiskt, det är ju de som bestämmer.

  Sen vet du Jonny lika väl som jag att LULEÅ HOCKEY kommer att slå Skellefteå i en SM-final :)

  God bless / Mattsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>