På 70-talet levererades mjölk i plastbackar

Norrmejerier, RöbäckEtt nytt modernt mejeri fick byn Röbäck söder om Umeå 1938 tack
vare god tillgång på vatten. Det tjänade Umebygdens bönder i över 40 år, innan det lades ner och verksamheten flyttades till Ersboda mejeri. Nu utnyttjas lokalerna för föreningsverksamhet och konstnärsverkstäder- Kulturmejeriet.

Norrmejerier Ekonomisk Förening bildades 1971 genom en sammanslagning av Västerbottens södra mejeriförening, Skellefteortens mejeriförening samt Västerbottens läns mejeriförbund. År 1991 skedde en sammanslagning mellan Norrmejerier i Västerbotten och Norrbottensläns producentförening (NLP). Idag är Norrmejerier Sveriges nordligaste mejeriförening och ägs av mjölkbönder i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.
 På bilden syns "Lubb" när han tar hand om mjölkkannorna på mejeribryggan i Röbäck.

 

Norrmejerier, Röbäck

Mjölkförpackningarna, Purepak, leverades till butikerna i blå plastbackar på 70-talet. De var även populära för vinylskivor.

Killen som hanterade mjölkbackarna kom ursprungiigen från Kvevlax, Österbotten.

 

 

 

 

 

När Julle hade hämtat sina mjölkbackar var det dags för att betala mjölknotorna. Kolla in den snygga räknemaskinen från facit och killens "Björn-Skifs-frilla" från 1973.

 

 

 

 

 

 

 

 

Några mjölkbackar i veckan blev det allt för Julle att hämta till bussen. Tungt att bära själv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Känner du igen personerna på bilderna? Eller har du några minnen av Röbäcks mejeri? Lämna en kommentar på bloggen eller skicka mig ett mejl: [email protected]

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Birgitta Bäckström

    Hej
    har just läst vad du skrivit om mjölkleverans.
    Umbygda hembygdsförening funderar på att ha en brasafton (två 40 minuters pass med fikapaus mellan i Brännlands värdshus) om mejerskor/mejerihantering i Röbäck/västerbotten. Kan du ge tips på någon som kan berätta om det?
    MVH
    Birgitta Bäckström i programgruppen telm070-2887274

  2. Ingela Hjulfors Berg

    Svar till Birgitta Bäckström (2011-11-03 20:02)
    Hej Birgitta, Jag föreslår att du kontaktar Norrmejerier, de har säkert en lista över mjölkbönder som kan historien om Röbäcks mejeri.
    // Ingela

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.