Stort reportage om Matvarubussen i VK i dag

Siri Lindgren och Ingela Hjulfors Berg pratar om Julles rullande snabbköps tur i Degernäs

I dag är det ett stort reportage i VK om min kortfilm När matvarubussen kom till byn. Eftersom det inte ligger på nätet har jag fotat av det för er. Återkommer snart med nya bilder från andra byar. Måste bara fota av dem först. Ja, jag fotar hellre av dem digitalt än scannar in dem. Det går fortare. Håll utkik efter bilder från din hemby. Nästa blir från Åbyn.

Etiketter: , , ,

8 kommentarer

 1. Corina Selberg

  Kommer ihåg matvarubussen :) Växte upp i Anumark och mormor handlade när bussen kom varje gång ! Ibland fick man som barn även köpa godis, mins att vi köpte bubbelgum när vi hade någon slant:) Bilden på tant Hildur (Berggren) var roligt att få se i tidningen…mins faster Hildur väl främst från bönhuset eftersom hon var den enda tillsammans med morfar som hördes när det sjöngs :)

 2. Lennart Lundström

  Så roligt det var att läsa artiken i VK. Jag minns Julle mycket väl. Ibland fick jag hjälpa till att packa upp varor i affären på ök. Som lön blev det en läsk eller lite godis. En gång fick jag följa med honom i bussen. Det var stort för en liten sandbackakille. Hälsningar.

 3. Ingela Hjulfors Berg

  Svar till Lennart Lundström (2012-01-13 17:33)
  Åh, du minns butiken på ÖK. Jag var så liten när den fanns så jag minns bara brottstycken. Fast jag lyckades bli påkörd utanför den när jag var två år. Släpades med av en bil en lång sträcka, men överlevde bevisligen utan men. Kvinnan som körde på mig gav mig sedan ett silverkors i minne. Läskigt för mina föräldrar.

 4. Kenneth Bill

  Efter att ha sett artikeln i VK, så kom det upp många minnen från den tiden då Julle hade sin affär efter Ö.K.
  Jag växte upp på gatan som låg ovanför butiken den hette först Lidvägen sen Rönnbärsstigen. På sextiotalet var det många barn som bodde efter gatan. Vi var ofta där och handlade kola och läsk förstås. Det luktade ofta malet kaffe där som jag gillade. Butiken var ju liten men charmig och en härlig atmosfär rådde i den. Kom även ihåg att Julle på den tiden lämnade nycklen ute på väggen när han for iväg. Några barn i tioårs- åldern hade då tagit sig in i butiken för att äta godis ostört.Otur för dom åkte de visst fast senare.
  Han hade även en sådär automat utanför butiksentren där man kunde lägga in några kronor och få ut lite godis och annat. Det känns varmt om hjärtat i alla fall när man minns Julle och hans butik.
  Hälsningar Kenneth

 5. Kent Boström

  Julles Livs på Ö. K.

  Jag flyttade med mina föräldrar till Ö. K. 106 den 17 maj 1963 och vi började handla där då. Där fanns förutom Julle själv även hans fru och ibland en ung dam (19 år?)som jag glömt namnet på. Kassaapparaten stod på ett bord från en symaskin, som gungade till när kassalådan for ut.

  Julle bemötte alltid sina kunder bra. Också de som ofta handlade på krita till slutet av veckan eller månaden. När han fick veta att vi snart (31/3 1965) skulle flytta från stan fick jag en chokladkaka av honom av märket Marabou Mjölkchoklad som smakade utsökt.

  Vid den tiden tror jag att Julle stängde sin butik på Ö. K. och vid mitt senaste besök i Umeå 2005 gick jag till Ö. K. 106 och förstås några steg till och tittade där jag minns att Julles affär låg och då hade det gått 40 år sedan man handlade där nästan varje dag.

  Jag minns fortfarande Julle och hans familj med glädje och hoppas att hans barn har det bra.

  Trevliga minnen hos

  Kent Boström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>