Hjälp till att rädda Hörnån.

Lägger ut en länk som handlar om Hörnån och det fiske som finns.

Hörnån är ett av de strömmande vattendragen i Nordmalings kommun, mindre än Öreälven och Lögdeälven.

Hörnån rinner i hela sitt lopp i skogslandet. Den är totalt ca 65 km lång, total fallhöjd uppgår till ca 175 m och medelbredden ca 15 m. Nederbördsområdet ligger inom skogslandet och det finns några större sjöar i vattensystemet. Vattenföringen karakteriseras av en hög flödestopp på våren följd av låg sommarvattenföring. Nederbörd får stor inverkan på vattenföringen, men då ån är låg på sommaren medför oftast lite regn ett bättre fiske.

Visst vore det tragiskt om detta vatten blev förgiftat av torvbrytning?

En orsak till att Hörnån blir ett allt mer attraktivt fiskevatten är det omfattande biotopvårdsarbetet som är gjort. Nedan följer två bilder på en åtgärdad sträcka.

Kv-f EKv-f F2

Visst ska vi stoppa den hotande torvbrytningen? Själva brytningen ligger inte i anslutning till Hörnån, men däremot så rinner lillarmsjöbäcken rakt igenom torvbrytningsområdet. Lillarmsjöbäcken ansluter till Hörnån i åns översta område, och ån har till tillflöde bara några kilometer uppströms. Men lillarmsjöbäcken fortsätter slingra sig genom torvområdet och byn Vitvattnet för att börja sin resa i Lillarmsjön, som är en del av ett stort sjösystem. Om dammen i Lillarmsjö ersätts med stor sten och grus och därmed skapar en fiskevandringsmöjlighet, då kan detta sjösystem inom några år innehålla öringar på upp mot 10 kilo.

Tillägg: Jag glömde bort den tredje tilltänkta torvtäkten när jag plitade ihop denna text. Den tredje myren Holmmyran kommer att få sitt avrinningsvatten direkt ut i Hörnån enligt Neovas riktningar.

Holmmyran.

Holmmyran är den undre av de två inritade torvområderna på kartbilden nedan.

Hörnån-bäcken

DU kan göra skillnad. Dels genom att skriva på namnlistan som protesterar mot torvbrytningen. Här är listan.

Är du fiskeintresserad? Då kan genom ditt intresse påverka. Ring eller mejla Nordmalings kommun (Tel: 0930-140 00 [email protected]) och ställ frågor kring fisket i Hörnån och meddela ditt intresse för att komma på semester och spendera din semesterpeng i kommunen. Finns inget språk som får lyssnande öron så som pengar.

Om Nordmalings kommun börjar räkna på vilka pengar de kan gå miste om när torvbrytningen påbörjas, då anstränger de sig nog ännu mer.

Här länkar jag till Hörnåns FVO, där kan ni söka information och ta kontakt med ledande personer i FVO. Uppmuntran från Fiskesverige ger en extra push.

Nu kommer nog Nordmaling följa Bjurholms kommuns ställningstagande och överklaga detta torvbrytningsbeslut, men lite påtryckningar från besökspengar hjälper ju till.

hornan_map

Välkommen till Västerbotten och njut av våra fiskevatten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.