Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Eleverna får var sin dator

Blir det bättre i skolan om alla elever får var sin bärbar dator? Ja, så tänker man i vart fall i Umeå där både friskolor och kommunala gymnasieskolor numera lånar ut en bärbar dator till varje elev som börjar första året. Det innebär i sin tur att skolans pedagogiska arbete förändras och att undervisningen i skolan utmanas på olika sätt.

Nu vill riksdagspolitiker Eliza Roszkowska Öberg (m) att hela Sverige ska få samma förutsättningar som gymnasieskolorna i Umeå redan har, dvs att alla elever ska få en egen bärbar dator. Riksdagen kommer därför få ta ställning till hennes motion IT i skolan om nationell elevdatapeng, som innebär att alla elever ska få rätt till en egen dator som stöd i skolarbetet.

Eliza Roszkowska Öberg menar att om "eleverna tidigt lär sig hur man använder Internet och hur man söker information på nätet, så kan information från olika delar av världens hörn inhämtas och bearbetas. Tillgången till Internet gör det möjligt att kommunicera med andra människor och använda Internet i det vardagliga skolarbetet. Detta är särskilt viktigt för de elever som inte har tillgång till dator med Internet i hemmet. Internet ger också ökade möjligheter för elever med utländsk bakgrund, vilket bidrar till ökad integration."

 

Etiketter: , ,

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.