Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Unga får stöd på nätet

Nu blir internet en ny plats att möta ungdomar på. Fritidsledare från några av landets kommuner ska från denna vecka surfa runt och möta unga på sajter som Facebook, MSN och Apberget. För där ungdomarna är, där ska också fritidsledarna finnas, resonerar man.

Den nya metoden kallas för nätvandring och liknar på ett sätt de nattvandringar och uppsökande arbete som fritidsledare alltid har gjort på skolor, torg och festivaler. Men eftersom många ungdomar idag ofta är ute på nätet vill man också pröva om det är möjligt att möta dem när man är uppkopplad via datorn.

Allt fler organisationer och myndigheter prövar idag att gå ut på internet för att möta ungdomar. BRIS har sedan fler år haft stort genomslag med sin Brismejl, olika kyrkor har aktivt deltagit på Lunarstorm och Fryshuset i Stockholm har sedan ett par år nätvandrare på populära ungdomssajter.

Att finnas på nätet tillsammans med ungdomar är en utmaning. Ofta är kontakterna mer rakt på sak än vid fysiska möten. På nätet kan man ibland komma fram fortare till det som bekymrar ungdomarna. När de vuxna nätvandrarna öppet visar att de är till för att lyssna och stötta tar många ungdomar chansen att skriva till dem om ätstörningar, självskadebeteenden och slitningar med självförtroende och självbild.

Bris berättar på sin webb om de viktiga frågor som barn och ungdomar ställer till dem via nätet. En flicka skriver:
"Jag vet inte vad jag ska göra. Jag känner att jag skulle vilja skära mig men jag kan inte göra det, för min pojkvän har fått mig att lova att aldrig skada mig själv igen. Gör jag det så lämnar han mig och berättar allt för mina föräldrar… Men vad ska jag göra?"

En annan ungdom skriver till Bris:
"Min situation hemma är inte är så bra som den skulle kunna vara på grund av att jag har en pappa som är extremt dum. Han får mig att känna mig värdelös, dum och oälskad."

I dessa nätkontakter med barn kan ofta se att ligger en stor skillnad gentemot mötena i den fysiska världen där det ofta behövs flera möten med relationsskapande samtal för att man ska vilja öppna sig. 

Skellefteå startar nätvandring
Anette Forss är en av fritidsledarna i Skellefteå kommun som från denna vecka är med och möter ungdomar på internet. Hon är själv inte alls van vid att chatta eller finnas med på olika nätsajter så för henne är det en ny upplevelse som är både spännande och utmanande.

Främst kommer Anette och hennes kollegor att röra sig på Apberget, som är en stor community för ungdomar i Skellefteå. På Apberget är nästan alla Skellefteåungdomar med och då är det en lämplig mötesplats också för fritidsledare att finnas med på.

”Men vi ska inte snoka utan vi är till för de som vill ta steget själva och prata med oss”, förklarar Anette Forss.

Genom att gå ut på internet tror Anette att de också kommer att möta ungdomar som annars inte besöker fritidsgårdarna.
   
”Vi hoppas även på att nå de som sitter hemma och inte besöker fritidsgårdarna. Kanske kan vi på det här sätt nå killarna som spelar dataspel och inte går ut så mycket”, säger Anette Forss.
 

Fritidsledarna kommer att finnas ute på internet fram till mars 2010 i denna första testperiod. Arrangör är Föreningen framtidens fritid tillsammans med Skellefteå, Malmö, Lidingö, Tyresö och Täby kommuner. Verksamheten stöttas av Ungdomsstyrelsen.
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.