Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Bilolyckans unga hyllas på internet

På internet lever minnet kvar av de två unga som tragiskt dog i en bilolycka i Umeå förra veckan. Hyllningarna finns på bloggar och de finns som filmer på Youtube.

Att spela in hyllningsfilmer till unga som gått bort är mycket vanligt idag. Det är nästan regel att när en ung människa avlider i en hastig olycka eller på annat tragiskt sätt så sätter kompisarna ihop en film som hyllning och lägger ut den på Youtube.

Ofta innehåller dessa filmer bilder från den avlidnes liv. Eftersom många unga ständigt använder sin mobil för att ta bilder finns det bland vännerna massor av bilder på den som gått bort som man kan klippa in i en hyllningsfilm.

På det här sättet har unga utvecklat ett eget sätt att bearbeta sin sorg och saknad. I den fysiska världen går man till olyckplatsen och tänder ljus, lägger ut blommor, foton och texter. I den virtuella digitala världen samlas man på Youtube och bloggar för att minnas, för att berätta för varandra om den avlidne och för att ge en sista hälsning.

Det är starkt av ungdomarna att göra detta och använda nätets möjligheter för att hedra kamrater. Det är ofta en mycket fin gest.

Orden R.I.P. (rest in peace) och Vila i frid har återtagits av den nya internetgenerationen när de söker sig ut på nätet för att hylla de som gått bort.

Också Idol-artisten Tove Östman Styrke, som kommer från Umeå, gör en hyllningsfilm till de som var med om bilolyckan. Hon säger i sin blogg:
”I veckan som var så inträffade det en olycka där hemma. Den här biten ur låten “only time” är till Aron och till alla som sörjer med honom. Jag känner mig villrådig när jag är så långt borta från er, men jag känner med er. Det lovar jag.
R.I.P. Linn och Niclas”

När detta skrivs har 105 kommentarer redan kommit in på Toves inlägg. Många är berörda och tycker att Tove gör en stark insats genom att hylla de omkomna ungdomarna på detta sätt. Även de som inte kände de omkomna berörs. Signaturen David skriver i en kommentar till Toves sång:
” Känner inte någon som var med i olyckan, men när man bor här i Umeå så har det varit den stora snackisen senaste veckan. Det är sjukt hemskt, och jag lider verkligen med de drabbade och deras familjer. Vila i frid”

Och fler hyllningsfilmer på Linn och Niclas som avled börjar nu spridas.
Här är två ytterligare exempel från bilolyckan i Umeå.
 
  Hylllningsfilm på Youtube:

 

Hylllningsfilm på Youtube:

Etiketter: , , , , ,

3 kommentarer

  1. UMEBLOGGEN.SE

    Hoppas att ni som överlevde kan gå vidare, det är svårt men se men det finns alltid en dag imorgon! Nu finns ni i allas tankar, försök att förstå vad som hänt, be om hjälp, den finns, tro mig jag vet av egen erfarenhet…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>