Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Idol-Tove på japanska och engelska

Min vän Kei Hoshi kommer från Japan men har ännu inte lärt sig svenska. Så vi talar engelska med varandra. Men snart kommer jag att kunna kommunicera med honom på japanska för mitt internet håller på att skaffa sig översättningstjänster som slår broar över alla språkgränser.

Det är Google som sedan något år har en tjänst för att översätta texter och hela webbsidor. Du kan översätta en text från svenska till inte bara engelska och japanska utan även franska, tyska, hebreiska och varför inte hindi eller yiddish.

Man kan också översätta hela webbsidor och jag prövar med dagens Västerbottens Kuriren där nyheten om att Idol-Tove fyller 17 år publiceras.

Tove fyller år på svenska, japanska och engelska

Men Kei Hoshi är inte riktigt nöjd med den japanska översättningen.
– It´s a compelete mess. But I understand the context, säger han när jag prövar översätta en svensk text till japanska. Däremot är han nöjd med översättningen till engelska.

Och visst är det så att Googles översättningstjänst inte riktigt fungerar helt perfekt. Men mellan vissa språk är den klart möjlig att använda om man rensar upp lite i texten. Nu går man också ut med att man klarar kinesiska men jag har inte hunnit testa hur bra det fungerar till det språket. Men Ny teknik skriver mer.

Om några år kommer översättningstjänster som dessa att bli mer vanliga och det kommer att innebära att vi nästan obehindrat kan kommunicera med människor från andra kulturer och språkområden. Det kommer att öppna helt nya världar och möjligheter att knyta kontakter och skapa relationer över hela världen.

För skolans språkundervisning blir detta en intressant tjänst att ta tag i. Kommer språkundervisning att bli mindre viktigt i framtiden om vi får nättjänster som översätter allt till oss? Hur kan tjänsten integreras i elevernas vardagliga skolarbete? Kommer vi att kunna se fler kontakter mellan skolor från olika länder? Om hörnet väntar en spännande framtid.
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.