Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Facebook efter din död

Vad ska hända med ditt Facebook-konto efter din död? Vem tar hand om alla dina användarkonton när du har gått bort?

Hur vi gör med våra användarkonton på olika sajter efter att vi gått bort är en helt ny fråga som är viktig att ställa. Med tanke på de senaste veckornas debatt om hatinlägg på Fcebook skulle det vara bra också med en diskussion om vad som händer med våra spår på nätet efter att vi gått bort. Inte minst inom skolan kan detta vara en lämplig del i undervisning kring religion, etik och livskunskap. Det skulle hjälpa eleverna att få en klarare insikt om att vad de gör på nätet lämnar spår. Det är en insikt som också skulle kunna vara värdefull redan nu här i jordelivet.

Vi ser idag hur det växer fram allt fler tjänster som erbjuder hjälp med att avsluta konton och skicka ut ett sista meddelande till de vänner man har på nätet. En av tjänsterna, My Webwill, skriver ”(nu) kan du bestämma vad som ska hända med ditt nätliv efter döden. Du kan välja att deaktivera, ändra eller överlåta dina konton, t ex Twitter, Facebook eller din blogg. Vid din död utför vi dina önskemål.”

För många av oss är livet på nätet en mycket viktig del av samvaron med släktingar, vänner och kollegor. Men nätet är fortfarande nytt och vi har inte hunnit bygga traditioner och vanor kring hur våra konton ska avslutas när vi har gått bort. Ska de bara ligga där och skvalpa eller ska vi redan medan vi är i livet ta beslut om vad som ska ske med våra bloggar, Facebook-konton och spelavatarer?

Företaget My Webwill erbjuder en lösning där du själv ”tar kontrollen över dina digitala spår och samtidigt underlättar för dina anhöriga vid eventuell bortgång”. Begravningsbyråerna har länge haft ”Vita arkivet” i vilken man kan skriva och ange hur man vill ha sin egen begravning allt från kista till blommor och sånger. Att detta nu kompletteras med tjänster som erbjuder lösningar för internet är kanske inget att förundras över.

Men det kan kännas oroligt att lämna över sina lösenord till ett företag. Vi har sett hur kontouppgifter till bankkonton kommit på avvägar. Skulle samma sak kunna hända med lösenord som vi lämnar över för att vår sista vilja ska ske efter döden? My Webmill hävdar att deras lösning är säker och att lösenorden krypteras så att ingen ska kunna komma åt dem. Törs vi lita på det?

Fast finns det bättre alternativ? Skulle det vara ett bättre att vi lämnar ett kuvert med med lösenord i byrålådan där hemma med orden ”Att öppnas vid min död”?

Det är inte heller lätt att kräva av sajtägarna att de avslutar användarkontot om någon går bort. Det innebär att varje sajt måste samköras med folkbokföringens register för att de ska få reda på alla dödsfall. Kanske skulle det gå att genomföra för några sajter i Sverige men i och med att många sajter inte är svenska så blir det svårt att genomföra.

Här finns helt klart inga färdiga enkla lösningar. Visst kan vi låta allt vara och lämna användarkonton skvalpandes i cyberrymden. Men för allt fler känns det inte som en bra lösning. Men vilka säkra alternativ finns det?
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.