Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Tjejer kränkta av sexfilmer

Fjortis-filmer är ett begrepp på Youtube. Det finns tusentals och de består av ihopklippta bilder på unga tjejer som i filmerna ofta framställs med sexuella antydningar. Bilderna i filmerna är ofta olovandes tagna från Facebook, Bilddagboken och andra sajter på nätet där tjejerna själva lagt upp sina bilder.

I tisdags fälldes sex killar, de flesta 16 – 17 år, i Falkenberg för att ha klippt ihop ett antal filmer där de inte bara tagit bilder av tjejer utan också satt text till dem med mycket kränkande uttalanden som går ut på att tjejerna är ”horor” och att de ligger med vem som helst.

Det var inget litet mål. Ett 40-tal tjejer är inblandade i målet och flera av dem menar att deras liv har slagits sönder. En mamma berättar i domen om hur hon upptäckte blodiga lakan inne hos sin dotter. Dottern hade skurit sig i handlederna i förtivvlan över filmerna. Andra flickor har stannat hemma från skolan, inte vågat gå ut och känt sig mycket kränkta.

De fyra filmer som killarna gjorde har lagts upp på Youtube eller skickats runt på nätet via MSN. Av det skulle vi kunna få en debatt om att internet är orsaken till det som hände.

Men det är viktigt att notera att i domen talar killarna om att de satt i pojkrummet hemma hos en av dem och klippte ihop bilderna. De träffades alltså i verkliga livet. Det var inte på internet det hände. Det var mitt i det fysiska pojkrummet.

Internet gjorde det sedan möjligt att sprida de kränkande orden och förtalet. Men det var inte på internet som det hände.

Det är viktig att förstå det för det gör att att vi kan få perspektiv på hur vi ska komma åt åroblemet med de kränkande filmerna. Killarna som sitter där i pojkrummet måste genom skola, fritidsledare, kyrka, organisationer, hemmet och olika vuxenkontakter få insikt i att man inte har rätt och ska kränka andra genom att till exempel göra sådana filmer. Det innebär att vi måpste arbete i hemmen, i skolan, på fritidsgårdar och andra platser med dessa frågor.

Det handlar om att få in ett rätt förhållande till sin sexualitet, till könsfrågor, till värdegrundande livsfrågor.

Det är grunden. Därutöver behöver vi få upp en diskussion bland unga om internets speciella genomslag, om att bilder på nätet kan vara oerhört kränkande, att spridningen är en del i att den drabbade blir än mer utsatt.

Vi får alltså inte låta dessa händelser enbart bli en internetfråga. Det handlar om våra och de ungas värderingar här och nu i detta liv.
 

Etiketter: ,

En kommentar

  1. Britta Idman

    Bra att du tar fram den där oroväckande grejen med tjejernas bilder på FB och andra forum! Ingen jag snackat med tycks tro att det kan ske något med just deras foton.
    Jag tycker att du borde länka inlägget till Facebook!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.