Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Unga företagare tänker nytt

Nästa generations företagare kommer att ha ett helt nytt förhållande till internet. Jag märker det när jag stämmer träff med Jonas Sandström, en 19-åring som flyttat från Lycksele till Umeå, och redan har mängder av idéer om det företag han vill driva i framtiden.

Jonas har ännu inget eget kontor. Men det löser han genom att sitta med sin bärbara dator på de caféer i Umeå som har trådlös gratis uppkoppling. Han har redan hittat fram till Uminova Innovation som hjälper nya företagare att komma igång. Han driver en blogg på engelska. Han är mycket aktiv på Facebook och hans twitterflöde fylls av ständigt nya inlägg. På Facebook har han också startat fanpage-gruppen Unga entreprenörer Umeå, för att samla andra unga som går med drömmar om att starta företag.

Internet är för Jonas en mycket viktig grundsten när han nu bygger sitt första företag. Under de närmaste åren kommer vi att få se fler som Jonas. Enligt de nya riktlinjerna för gymnasieeskolan ska alla kursplaner för gymnasieelverna präglas av entreprenörskap.

Det innebär att skolan kommer att uppmuntra fler att bli som Jonas och starta egna företag. För många av dem kommer nätet att bli en lika viktig kommunikationskanal som den är för Jonas. Därför är det också nödvändigt att undervisningen på gymnasierna ger eleverna möjlighet att lära sig mer om hur man kan använda internet och digitala tjänster för att driva ett företag.

Läs gärna mer om Jonas Sandström och hur han som ung företagare tänker.  
 

Etiketter: , ,

5 kommentarer

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    Unga företagare tänker nytt och ”gamla” företagare tänker också nytt. Det såg jag för många år sedan i en 70+ och hans uppfinning som jag förstod var bättre än den etablerade. Men han hade att stångas med många stora drakar och hamnade i NIH, not invented here, så jag tror, tyvärr, inte det blivit något av denna uppfinning.
    Uppfinnaren hade haft nytta av IT-generationens unga nytänkarentreprenörer. För det är här dessa kan göra mycket, för både yngre och äldre innovatörer. Har själv skrivit en bok Sociala uppfinningar är ITiden för att markera just internet i spridning/lansering/säljande.

  2. Jonas Sandström

    @Lisbet, Det är inte enkelt att få elever att göra ”mer än vad som krävs” heller. För att bli entreprenör krävs så mycket mer än att bara bli tillsagd att läsa sida 40-45 och så gör man det.

    Detta krävs dessutom av lärare, dvs. ett personlig engagemang i den enskilde elevens projekt och kanske även utöver lärarens ”vanliga” sysslor. Detta är bara hypoteser men jag skulle tro att det medför en del extra arbete för läraren. Där kommer problematiken in med att vi måste hitta lärare som är lika entusiastiska som eleverna också. Det finns många som hålls tillbaka i skolorna idag(jag var en av dem)

  3. Jonas Sandström

    Den förändring i skolorna jag skulle vilja se, är synen på arbete.

    Vi använder fortfarande samma utbildningsmodell som för 50 år sedan. Det enda som hänt är att det blivit fler inriktningar att gå. Målet är dock detsamma; skaffa ett bra och säkert jobb.

    Det jag hoppas är att man i skolorna börjar lära ut att man faktiskt har ett val. Tid behöver inte utbytas mot pengar (detta vet de mer välbärgade) och jobb behöver inte innebära jobbigt.

    Att låta eleven hitta sin egen väg tror jag är mycket viktigt. ”Entrepreneurial grooming” (http://www.youtube.com/watch?v=dCar_sFfEf4) tror jag mycket på.

  4. Jonas Sandström

    Sedan finns det såklart mycket annat som behövs läras ut också. Skolan lär en nästan ingenting om finansiella beslut och hur man handskas med pengar. Detta bör vara absolut obligatoriskt. Se bara på ”Lyxfällan” och alla andra som köper bil för 300,000kr vid 21 års ålder och tror att det är en tillgång pga. dess värde (då det egentligen är ett lån och alltså en utgift).

    Många av de färdigheter som en entreprenör behärskar behöver även icke-entreprenörer. Finansiell kunskap är en sådan sak.

    Mina tankar kring skolan kan ni läsa vidare här: jonassandstrom.com/you-create-your-own-opportunities/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.