Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Tvättmaskin viktigare än nätet?

Tvättmaskinen är viktigare än internet har fört med sig större förändringar för mänskligheten, hävdar Ha-Joon Chang, ekonom och författare, i en intervju i Guardian.

– Nätet är inte så viktigt som vi tror. För de flesta handlar det mest om att hålla kontakt med vänner och att söka information, menar Ha-Joon Chang.

Istället lyfter han fram tvättmaskinen (och andra hushållsapparater). Tvättmaskinen har inneburit en total revolution av samhällets struktur, fortsätter den kritiske ekonomen. Han hävdar att tvättmaskinen underlättat för kvinnorna att söka sig ut på arbetsmarknaden, vilket varit en viktig förutsättning för jämlikhet men också samhällets ekonomiska tillväxt. 

Ha-Joon Chang har en poäng i detta. För den som varit med om att tvätta tygblöjor, bindor och hårt nedsmutsade arbetskläder har tvättmaskinen inneburit en stor lindring och befrielse. Den har varit en av förutsättningarna för förändringen av kärnfamiljen, av könsroller och möjlighet att finna tid och kraft för att kvinnor ska kunna komma ut på arbetsmarknaden.
 
Men har Ha-Joon Chang verkligen rätt när han håller fram tvättmaskinen som mer viktig än internet? När jag ser nobelpristagaren Muhammad Yunus arbete bland fattiga i Bangladesh och andra länder får jag en annan bild. Yunus menar att de fattigas väg ut ur fattigdomen kommer att ske med stöd av ny kommunikationsteknik, och då talar han inte om tvättmaskinen utan om internet och mobiltelefoner.

Muhammad Yunus har blivit känd som grundare av en bank för smålån till fattiga i Bangladesh, Grameen Bank, vars vision är "Combining the power of microfinance and technology to defeat global poverty". Inga små ord där inte, det handlar alltså om att kombinera mikrokrediter med ny teknik i form av kommunikationstjänster för att bekämpa världsfattigdomen.

Yunus kombination av det som kallas för social business och av ny teknik ska ge fattiga kvinnor stöd att starta företag och bygga upp en fungerande ekonomi, men inte bara genom kroppsarbete utan också med ett stöd av internet.

Nobelpristagare Yunus vision är att ny teknik, mobiletelefoner och internet kommer att vara med och lyfta människor ur fattigdom genom att ge dem tillgång till banker, betalsystem och nya affärsmodeller. Det är en vacker tanke och om Muhammad Yunus har rätt kommer det att innebära att internet kan få långt större genomslag i mänsklighetens historia än vad tvättmaskinen har haft.

Då kommer vi också att få se att internets omvälvande kraft är något långt mycket mer än statusuppdateringar på Facebook.

Etiketter: , , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.