Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Kameran blir blindas ögon

Ny videoteknik gör det möjligt för synskadade att uppfatta andra personers känslor. Det är fascinerande att se hur ansiktsigenkänning och så kallad taktil video kan revolutionera synskadades liv på detta sätt och glädjande att Umeå universitet ligger så långt fram på området.

– Känselbaserad videoteknik erbjuder ett helt nytt sätt att uppleva information. Vi här på Umeå universitet är stolta över att ha uppfunnit punktskriften för känslor, säger forskaren Shafiq ur Réhman, i en intervju.

– Jag vill förbättra livskvaliteten för människor med handikapp. Just nu används teknologin i samhället till största del av människor utan handikapp. Men resurserna finns att låta även handikappade ta del av teknologins framsteg, fortsätter han.

Att ny teknik på detta sätt kan förbättra människors liv är mycket spännande och Shafiq ur Réhman ger också ett inspel om att fler innovationer är på gång utifrån denna forskning. Det blir intressant att följa.
 

Etiketter:

2 kommentarer

  1. Steina Quickroot

    Om det finns ett sådant hjälpmedel – då skulle ju också vi som saknar ansiktsigenkänning kunna få hjälp att ”läsa” mänskors ansikten. Alltså ett hjälpmedel som skulle kunna vara användbart för fler funktionshindrade än blinda/synskadade. Kanske skulle även de som har problem med asberger/autism och därmed förknippad oförmåga att förstå ansiktsuttryck kunna ha stöd av det ni hittat på.
    Skulle vilja veta mer om detta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.