Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Gratis internet i Umeå

Ett fritt nät i Umeå som innebär att turister och boende i staden fritt kan använda sig av digitala tjänster är ett steg i rätt riktning mot att göra Umeå mer attraktiv som stad.

Nu börjar också allt fler tala högt om att Umeå måste bygga ut ett fritt trådlöst nätverk för internet som alla kan koppla upp sig mot. Nu senast är det Åsa Ögren, byggnadsnämndens ordförande, som i sin blogg skriver: ”Min uppfattning är att Umeå bör i samarbete med kommersiella operatörer utforma ett system för hur vi ska kunna erbjuda trådlöst internet på utvalda platser i staden.”

Hon pekar på att andra städer som närliggande Skellefteå och storstäder som San Fransisco och New York redan tagit steget mot ett fritt internet i sina städer. Nu är det Umeås tur, menar Åsa Ögren, och fortsätter med att ett fritt nät skulle vara positivt för näringslivet:

”Då kan entreprenörerna istället fokusera på att utveckla tjänsterna i nätet och volymerna som efterfrågas för att klara nedladdning av t.ex. filmer. För Umeå och stadens attraktionskraft är nog detta helt rätt och det uppskattas säkert även av entreprenörerna.”

Det är en klart intressant utveckling när också ledande kommunpolitiker på detta sätt uttalar sig i frågan och tar ställning. Kanske kommer då något att hända.

Etiketter: ,

En kommentar

  1. Linnéa Olsén

    Vet du, det där tycker jag är en ypperlig ide. Jag tror även det är Lund eller kanske Malmö som har fritt internet inom de centrala stadsdelarna.

    Speciellt nu när Umeå skall bli kulturhuvudstad är det väl läge för oss att verkligen hävda oss och visa framfötterna? Kan jag tycka iallafall.
    Om inte annat så gör vi oss som stad mer attraktiv och mer innovativ.

    Gott nytt år på dig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.