Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Spotify lyfter lokala kulturlivet

Musiktjänsten Spotify är på väg att bli en viktig del av det lokala kulturlivet i många städer. Låt mig ta Umeå som ett exempel. Umeå universitet och musikfestivalen Umeå Open är två exempel på arrangörer som använder Spotify-listor för att öppna upp konserter och därigenom spränga både rum och tid för kulturarrangemangen.

Umeå universitet har sedan flera år ett rikt musikutbud via satsningen Kultur på campus. Under luncher och vid andra tillfällen erbjuds studenter och anställda att gratis lyssna till artister av hög kvalitet. På senare tid har universitetet öppnat upp ”Kultur på campus” över tiden genom att släppa en Spotify-lista med ett urval låtar av de artister som under åren uppträtt på universitetsområdet. På så sätt ges kulturarrangemangen liv för en längre tid. Mötet med artisterna tar inte slut när musikerna packat ner sina instrument utan det fortsätter på Spotify för den som vill.
 
Sedan 2006 har mängder av artister uppträtt på Umeå universitet och på univeristetets Spotify-lista finns nu ett stort antal av dem samlade. Här är Abalone Dots med sin pop-bluegrass-country, här är Umeås egen David Sandström Overdrive, här är Eldkvarn, Marit Bergman, Laleh och Staffan Hellstrand. Och alla de andra artisterna.

En liknande samling av artister lägger musikfestivalen Umeå Open ut. När detta skrivs är det tre månader kvar till musikfestivalen i Umeå (28 mars – 3 april 2001) men redan nu kan man via Umeå Opens Spotify-lista lyssna på ett urval av de artister som kommer att uppträda. Här finns Säkert!, Håkan Hellström, Bob Hund, Miss Li, och fler läggs säkert till när Spotify-listan uppdateras framöver.

När Umeå universitet och Umeå Open på detta sätt använder Spotify blir musiktjänsten inte bara en musikspelare med slumpvisa låtar för den enskilde utan den blir till en dokumentation över delar av kulturlivet i Umeå.

Spotify, som från början är en svensk innovation, lanserades oktober 2008 och är nu på väg att introduceras i land efter land. I Sverige, England, Norge, Italien, Tyskland, Frankrike, Nederländerna och Spanien har tjänsten redan tagit full fart. Nu väntar en lansering också i USA men på grund av svårigheter med att komma överens med skivbolag i landet så har man ännu inte kunna släppa Spotify till den stora marknaden. Man jobbar dock på frågan och grundaren Daniel Ek säger i senaste numret av Wired att man tror sig kunna släppa Spotify i USA under 2011 även om han inte vill ge något säkert datum.

Men i land efter land som Spotify har lanserats finns nu mängder av festivaler, universitet, klubbar, organisationer och inte minst enskilda som sätter upp listor över låtar och artister som man vill dela med andra. De fysiska festivalerna och konserterna kan på så sätt sträckas ut över tiden och över konsertlokalens väggar, såväl innan arrangemanget som efter.

Samtidigt ser vi också att det kan bli konflikter kring Spotify här och var. Vid universitetet i Oxford förbjöds Spotify under början av 2010 för att studenternas musiklyssnande tärde för mycket på bredbandet.
Efter het debatt på universitetet så gav dock ledningen med sig under sommaren 2010 och släppte på Spotify igen till studenterna.

I Umeå har dock inga sådana diskussioner varit aktuella. Tvärtom – Spotify släpps fritt, officiella listor ges ut och inspirerar andra att göra på liknande sätt. Kanske ska vi se det som Umeås bidrag till människors vilja att dela kultur med varandra.

UPPDATERAT:
Dessutom finns en Spotify-lista för musik från Umeå. Från Tove Styrke och Lisa Miskovsky till Meshuggah och Refused. 

Etiketter: , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.