Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Dör telefonkatalogen nu?

De tryckta telefonkatalogernas överlevnad diskuteras. Själv fick jag ett brev på posten från Nummerupplysningen.se som meddelade att de nu slutar dela ut telefonkataloger "på grund av minskat intresse för tryckta telefonkataloger samt av miljöskäl".

Eniro, som är den stora utgivaren av telefonkataloger, har däremot inte signalerat något sådant totalstopp. Men däremot har man sedan några år gjort det möjligt att tacka nej till katalogen, framför allt om man bor i villa eller eget hus. I hyreshus får man hämta katalogen i trapphuset och Eniro lovar att inom två veckor hämta tillbaka de som inte går åt.

Av miljöskäl börjar alltför protestera mot telefonkatalogen och man menar att telefonnummer lika gärna går att hitta igen på internet. Vilket är riktigt men samtidigt visar statistik att så många som 1,5 miljoner svenskar inte använder internet i sitt hem.

Vi lever i ett skifte där det gamla ersätts med det nya. Det innebär att den tryckta telefonkatalogen med största sannolikhet har en begränsad framtid. Den kommer förmodligen att försvinna. Men i skiftet är det viktigt att kunna hantera vetskapen om att alla inte är med på det digitala tåget. 

Hur löser vi detta? Hur ska de som inte har tillgång till internet kunna få tillgång till telefonnummer om inte en tryckt katalog finns tillgänglig? En variant är att distribuera telefonkatalogen via livsmedelsaffärer. Den som vill ha den kan då plocka med sig en gratis hem tillsammans med mjölken och smöret. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.