Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Se bären mogna över internet

Följ hur bären mognar i skogen via webb-kameror och trådlösa nätverk. Säkrare hantering av malmbrytning i gruvorna. Trådlösa nätverk håller på att förändra vår vardag och behovet av företag som kan sätta upp dess nätverk ökar.

Under sommaren 2011 hoppas projektet Gistech i Lycksele kunna placera ut små webbkameror och sensornätverk i bärbuskar runt om i Västerbotten. På så sätt kan den som vill över internet följa hur bären mognar. Tanken är att bärplockare i Thailand och Kina ska kunna gå in på webbsidan för att följa hur bärsäsongen ser ut.


Sofia Eriksson, projektledare för projektet Gistech i Lycksele, och Johannes Karlsson, forskare från Umeå universitet ser framför sig hur webbkameror i skogen kan hålla koll på bärens mognad.

Det är projektet Digital djurpark i Lycksele som på så sätt får en fortsättning ute i skogen Digital djurpark har redan gjort det möjligt att följa djurens dagliga liv i Lycksele djurpark trådlöst över internet.

Men inte bara bären i skogen och djuren i djurparken dras in i de trådlösa nätverken. Också malmen nere i jorden blir mer åtkomlig med de trådlösa näten. Just nu bygger LKAB ett av Sveriges största trådlösa nätverk i gruvan i Kiruna där miltals gruvgångar kommer att få nättäckning.

Det kommer att underlätta fjärrstyrning av lastare, truckar och andra maskiner och dessutom öka säkerheten genom att man kommer att veta exakt vilka som befinner sig i gruvgångar vilket är viktigt inför sprängningar. Då måste man ha koll på att ingen blivit kvar i ett riskområde, en kontroll som underlättas betydligt av trådlösa nät.

Nu klipps alltså kablarna och allt fler går över till trådlöst. Det märks i hemmen, på skolor, på caféer och restauranger, ute på industrierna och många andra platser. Förhoppningsvis kan det i förlängningen ge starkare ekonomi och bättre service, inte minst genom telemedicin.

För Västerbotten där avstånden kan vara långa kommer det att finnas stort behov av företag som kan hantera installation av dessa nätverk. Detta är därmed en viktig framtidssektor i ett modernt Norrland. 
 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.