Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Utan kontanter, inga svarta affärer

Kommer svarta affärer att försvinna när vi går över till ett samhälle utan kontanter? Omställningen till ett kontantlöst samhälle reser frågor som skär rakt in i vår vardag.

Följer ett kort samtal på Twitter:

"är det någon som känner till ett Swedbankkontor i innerstan som hanterar kontanter?"

"Nej. Kontanter är avskaffade inom bankväsendet."

"haha, precis. Med kontanter blir man poppis som en spetälsk. "Snälla, ta emot mina pengar!" "Pengar? Tror du vi hanterar pengar?"

Att leva mitt i den stora förvandling som samhället just nu genomgår på grund av ny teknik är minst sagt spännande. Omställningen till ett samhälle där kontanter inte längre finns kvar är ett sådant tydligt exempel, och jag funderar:

Hur länge tror du kontanterna kommer att finnas kvar? 5 år? Ja, förmodligen. Men 10 år? Eller 20 år? Knappast 30 år, väl?

Resan mot det kontantlösa samhället verkar oundviklig och det väcker frågor. Hur ska Frälsningsarméns insamlingsgryta då fyllas vid jultid? Hur ska barnen kunna sälja sina 1 maj-blommor? Vilket betalsystem ska gatumusikanten utanför köpcentret använda?  Hur ska den som inte har konto- eller betalkort klara sig?

Men det väcker också frågor om vad som kommer att hända med alla små svarta vardagsaffärer. Snickaren som vill ha lite betalt för att fixa träräcket till veranden. Tonåringen som suttit barnvakt. Hur ska de få betalt? Insättning på deras konton? Men då registreras ju transaktionen och det är kanske inte så önskvärt vid sådana tillfällen. 

Och andra sidan kommer trafficking, knarkhandel och smuggelpengar att få käppar i hjulet om inga kontanter finns. För inte heller dessa skumraskaffärer vill ju synas i några bankkonton.

Så hur blir det med sådana affärer? Vilka betalsystem kommer vi att utveckla vid sidan av de officiella?

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.