Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Fuskar med träningen?

En undersökning hävdar att 26 procent av nedladdade appar bara används en gång. Vilken utmaning för utvecklare det ligger i dessa siffror.

Låt oss titta på virtuella träningsdagböcker som ett exempel. Populärt blev det för några år sedan med sådana träningsdagböcker på internet och i mobilen. Men hur är uthålligheten? När jag kollar antalet aktiviteter hos några slumpvis utvalda skvallrar statistiken om att många testar med virtuell träningsdagbok men efter ett tag tappar orken att använda den.

Det började med mig själv. Ett tag flitig användare av Runkeeper, en av många träningsdagböcker, på nätet, men plötsligt upptäckte jag att det var sex månader sedan jag sist uppdaterade med en ny träningsrunda i webbprogrammet.

Har jag blivit lat? Nja, inte på att träna. Jag kör min pass på gymmet, jag tar mina promenader och ibland löpturer. Sådant som jag tidigare noggrannt bokförde i den virtuella dagboken. Men nu gapar den plöstligt tom och ska man döma efter de tomma uppdateringarna har min höst varit höjden av förslappning och soffighet.

Men så är det alltså inte, det är bara så att jag tappat intresset för att notera mina rundor och pass. Nyfiken kollar jag in mina grannar och bekanta och ett antal slumpvisa Umeåbor för att se hur deras status på Runkeeper ser ut. Det går hyfsat enkelt att komma åt eftersom det finns sökfunktion både direkt på namn och på bostadsort.

Till min förvåning ser jag ett mönster. Aktiviteterna och träningspassen är förfärande få i de virtuella dagböckerna. Många av dem har inte uppdaterat på månader och det är bara ett fåtal som har noteringar från de senaste veckorna. Men jag vet ju att flera av dem är flitiga motionärer. De har alltså drabbats, precis som jag, av latheten inför att notera på internet vilka pass som är genomförda.

Den virtuella dagboken är väl utbyggd med möjlighet att följa hur långt man sprungit, med vilken fart, höjdförhållanden och hur många kalorier man gjort av med. Dessutom kan man lägga ut sina resultat på Facebook och Twitter för att göra dem än mer tillgängliga för andra. Men hos många gapar det tomt bland dessa noteringar.
 
Trots enkelheten och ständig tillgång till internet är det uppenbarligen något som håller emot när det gäller att använda dessa träningsdagböcker.

Vilket är en utmaning för utvecklare och företag som vill lansera tjänster på nätet. Det räcker inte med en tjusig kod i bakgrunden och snygg design. Det handlar också om att hitta nyckeln in i människans vardagsliv där appen eller programmet fyller en funktion som användaren inte vill vara utan.

På App Store finns det omkring 500 000 program att ladda ner till iPhone, men många av dem blir aldrig använda. En undersökning hävdar att 26 procent av nedladdade appar bara används en gång. Vilket såklart är rent förskräckliga siffror om de stämmer.

För utvecklare räcker det inte med att få appen nedladdad. Man måste också få oss som laddar ner den att bruka den i våra vardagsliv. En nog så svår och utmanande uppgift.
 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.