Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Sex och religion säljer

Sex och religion säljer och gör Sverige känt över stora delar av internet-världen. Veckans två stora internationella nyheter från Sverige var att en ny religion kring fildelning blivit officiell i landet och att svenskarna twittrar om sitt sexliv med hjälp av filmtitlar.

Den stora internationella it-tidningen Wired blåser upp rubriken ”Sweden recognises church of file sharing as a religion” och skriver om den nya religionens centrala rit som är ”the act of copying and connecting with each other by sharing information".

- Det är ett stort steg för kopimismen att vår tro har blivit erkänd av svenska staten. Förhoppningsvis innebär det att vi nu äntligen kan börja utöva vår tro utan hot om repressalier, säger Isak Gerson missionsföreståndare för Det Missionerande Kopimistsamfundet och högste andlige ledare för samfundet.

I ett pressmeddelande skriver samfundet: "Det Missionerande Kopimistsamfundet är ett religiöst trossamfund som bildades 2010. Den kopimistiska gemenskapen kräver inget medlemskap. Det räcker att man känner ett kall att tillbedja det heligaste av allt; information. För detta ändamål ges gudstjänster regelbundet inom samfundets ramar, där de troende delar information med varandra och även förädlar denna information."

Samtidigt rusar nyheten om svenskarnas sexliv runt på den internationella  medievärlden. Stor är fascinationen inför hashtaggen #beskrivdittsexlivmedenfilmtitel med vilken mängder av svenskar på Twitter på ett skämtsamt sätt beskriver sin sexuella status utifrån filmtitlar som Gone in 60 seconds, Vi hade i alla fall tur med vädret, Toy Story, Skönheten och odjuret, Ensam hemma och Into the wild.

De två nyheterna visar på den kraft som finns i sociala medier, men samtidigt väcker det en utmaning om att också kunna sprida nyheter och debatt som har ett annat djup. Själv menar skaparen av sex-hashtaggen, Gurgîn Bakircioglu, i en intervju på Ajour att nästa projekt kan sikta mot något mer politiskt brännande: ”Jag hoppas på att nästkommande viktiga hashtag kan samla hus och rum till våra papperslösa medmänniskor”.

Inspirerande i vart fall att se hur internet också ger initativ från ett avlägset land som Sverige möjlighet att slå igenom internationellt.
 

Etiketter: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>