Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Smart teknik från Västerbotten

Mus och tangentbord. Hur länge kommer de att finnas kvar i sin nuvarande utformning när multitouch-tekniken blir allt mer vanlig och vi kan börja trycka med fingrarna direkt på skärmen?

Ny teknik kommer nu från flera olika företag i Västerbotten som ligger långt fram när det handlar om att förändra våra datorer och mobiler.

Iphone och Ipad förändrade upplevelsen vid en en skärm för många genom att göra de tmöjligt att trycka med fingrarna direkt på skärmen istället för att klicka på en mus. Tryckkänsliga skärmar finns numera i alla nya smarta telefoner och surfplattor av olika märken.

Nästa steg är att också din vanliga dator får en tryckkänslig skärm som gör det möjligt att skriva på ett virtuellt tangentbord som inte har fysiska knappar utan istället syns direkt på skärmen.

Kul att se hur Västerbotten med olika företag ligger långt fram med denna teknik. Ett exempel finns i Skellefteå i form av företaget Nuiteq som har samarbeten med stora världsledande datorföretag och faktiskt utnämnts till ett av världens hetaste unga teknikföretag för sin multitouch-teknik.

Historien bakom Nuiteq är intressant. Det startades av invandrade holländaren Harry van der Veen som pluggade på Luleå tekniska universitet och sedan tog sina kunskaper vidare till sitt nystartade företag och på vägen också har fått hjälp av företagsstöd i olika former. Ett mycket intressant exempel på hur viktig hela kedjan från grundutbildning på våra universitet till näringslivstöd är för att bygga en stark region. 

På InfoTech Umeå finns nu en färsk intervju med Harry van der Veen om hans resa som företagare.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.