Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

BRIS tappar pojkarna

BRIS ökar sin närvaro på internet, men det lockar inte pojkarna. Till viss del kan de tänka sig att ringa BRIS, men att ta kontakt över internet vägrar man. Sju av tio som ringer BRIS är flickor. Och bland de som tar kontakt över internet med BRIS är andelen flickor ännu större, nio av tio.

När BRIS i veckan publicerade sin rapport över antalet kontakter med barn 2011 visar det sig att pojkarna fortfarande är svåra att nå för stödjande samtal, och det har minskat under hela 2000-talet.
2001 var 28 procent av de som tog kontakt med BRIS pojkar.
Under 2000-talet har pojkarnas andel sjunkit till 22 procent 2010 och senaste året 2011 kom bottennoteringen 20,5 procent.

Man skulle kunna tänka sig att fler pojkar under denna tidsperiod skulle ha lockats ta kontakt med BRIS eftersom organisationen under 2000-talet lagt allt mer resurser på att öppna sig via internet. Det som först enbart var en hjälptelefon har idag kompletterats med BRIS-mejlen och BRIS-chatten. Sedan några år kan dessutom barn och unga ta kontakt med varandra direkt och diskutera sina livsfrågor via BRIS Diskussionsforum på bris.se.

Dessa nya kanaler via nätet har slagit mycket väl ut och idag sker faktiskt huvuddelen av barn och ungas kommunikation med BRIS via internet. Andelen kontakter via internet under 2011 i form av BRIS-mejlen, BRIS-chatten och BRIS Diskussionsforum uppgick till 80 procent. Åtta av tio kontakter går alltså idag över internet med BRIS.

Men trots denna ändrade färdriktning för kontakter med BRIS så kommer inte pojkarna med. Trots att pojkarna på många sätt är tidiga med att vara aktiva på nätet och ofta lägger ner mycket tid på internetkanaler så väljer de inte att ta kontakt med BRIS över nätet. De kan tänka sig att ringa, men drar sig för internetkontakten.

Det här är en tuff utmaning för inte bara BRIS utan för alla organisationer som vill stötta människor på nätet. Pojkarna drar sig undan medan flickorna vågar kliva fram.

BRIS gör det bra som prövar olika kanaler och behöver inte skämmas för sig, trots att pojkarna tar sådan liten del av verksamheten. Istället behöver fler göra som BRIS, men samtidigt utforska fler möjligheter för att pojkarna ska kunna kliva fram i dessa frågor. Kyrkor, ideella organisationer, elevhälsa, skolhälsovård, organisationer som stöttar utsatta på olika sätt – alla dessa behöver finnas med för att framöver utforska hur internet kan bli en arena där både pojkar och flickor känner sig bekväma med att söka stöd i sin livsbrottning.

Etiketter:

3 kommentarer

 1. Petra Liuski

  Bra att du skriver om detta. jag undrar om det handlar om att pojkarna behöver direktkontakten (för att känna att de tas på allvar och blir sedda) när det kommer till känsliga ämnen medan flickor gärna använder sig av kanaler de kan gömma sig mer bakom. Bara en tanke, inget belägg har jag.

 2. Mikael Hansson

  Svar till Petra Liuski (2012-02-12 18:57)
  En ytterligare sak är att flickor oftare väljer att skriva än vad pojkar gör. Det märks tydligt i skolan och det går igen när amn väljer internetkanaler där man ska skriva om sina livsfrågor. Då hamnar pojkar i bakvattnet jämfört med flickor.

 3. Calle

  Kan också bero på den allt större fokuseringen på tjejer och tjejers problem. Vilket i och för sig är bra men bilden som tonar fram, framförallt i media, är att det är ovanligt att killar har problem. Då blir det än svårare för killar att söka hjälp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>