Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Mörkrädda lampaffärer

Undrar om belysningsindustrin börjar bli mörkrädd och it-industrin tar över ljussättningen i våra hem och vardagsmiljö. Tanken slår mig när jag hör att bilar och flygplan kan bli de första platserna där vi möter framtidens belysning som inte kommer från lampor, enligt forskaren Ludvig Edman när han intervjuas i SVTs Rapport.

Ludvig Edman har tillsammans med kollegor tagit fram en helt ny teknik som gör att man slipper " skrymmande armaturer som tar stor plats", som han uttrycker det.

Umeå är världsledande kring den nya tekniken som gör det möjligt att få tak och väggar att med hjälp av en plasfilm lysa direkt utan lampor. Plastfilmen byggs av organiskt material vilket gör det helt möjligt att återvinna det utan spill av farliga kemikalier som exempelvis moderna lysrör står för.

Själv sänder jag en tanke till landets alla lampaffärer och de industrier som tillverkar armatur. De står inför en enorm omställning om denna nya teknik slår igenom. IKEAs nätkatalog utropar "Det är helt okej. Vi är också lite mörkrädda.", fast det man då syftar på är att det är okej med att köpa ny belysning och ny lampskärmar inför höstens mörker.

Men i och med den nya tekniken så kommer möjligen IKEA och andra handlare att bli mörkrädda av andra anledningar framöver när armatur och belysning inte längre ser ut som tidigare. Omställningen blir stor och frågan är om det kommer att uppstå nya firmor, kanske från it-branschen, som går in och bygger upp ljussättningen i våra framtida hem.

Det finurliga med den nya tekniken är nämligen att ljuset i plastfilmen går att styra över internet. Vill du ha party en kväll med Hawaii-stuk laddar du enkelt hem bilder till tapeten som visar på palmer och sandstränder. Vilket an locka till sig en e-handel där it-bolagen har större möjligheter att göra intäkter än vad de traditionella lampaffärerna klarar av.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.