Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Inte längre en dumburk

Vardagsrummet och tv-soffan förändras. Den andra skärmen har kommit in vid sidan av tv-apparaten och öppnat upp för dialog med andra tv-tittare runt om i landet. Är detta tecknet på att begreppet dumbruk för tv-apparaten nu kan rensas bort? Åtminstone när det gäller att dumburk innebär att du sitter ensam i tv-soffan och tomstirrar in i tv-skärmen utan att samtala md någon annan.

Nu kommer nämligen den nya tidens tv-tittande då vi blir aktiva genom att koppla upp oss över nätet för att prata med andra i hela landet om vad vi just nu tittar på.

Det är Lance Ulanoff, chefredaktör för Mashable.com, som i en prognos inför tekniktrender 2013 pekar på det som blir allt tydligare. Det ensamma tv-tittandet är inte längre lika ensamt. Samtidigt som vi ser på Solsidan och andra program kollar vi numera av med andra via Facebook och Twitter vad de tycker i sina tv-soffor.

Och framför allt tar vi chansen att själva tycka till.

Lance Ulanoff lutar sig mot statistik från USA som visar att över 80 procent av de som äger en smart telefon eller en surfplatta använder den samtidigt som de tittar på tv.

En söndag kväll är det enkelt att göra ett litet levande test. Söndag 9 december 2012 sänds sista avsnittet av Solsidan i TV4 och gensat fylls Facebook oh Twitter av kommentarer och samtal om Mickan, Ove och de andra karaktärerna. Ja, faktum är att långt in på natten och ända mot nästa dags morgon fortsätter dialogen över internet kring TV4-serien. 04:40 på måndag skriver Daniel ”Tragiskt att det är sista avsnittet av Solsidan”.

Så öppnar de nya digitala aparaterna upp för samtal och dialog och ger ny innebörd åt dumburken. Den kanske inte är så dum längre.

Nedan några exempel på twittrande undersödag kväll efter ett avsnitt av Solsidan.


 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.