Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Tar betalt för tidning på nätet

Nästa år, 2013, får du betala för nyheterna på internet, också i Västerbotten. Det står allt mer klart att lokaltidningar och dagspress måste hitta ett sätt att finansiera sitt arbete på nätet och ta betalt för det digitala materialet.

Igår kom ett tungt besked om neddragningar inom medierna i Norrland. 150 tjänster ska bort från de 17 tidningar som ingår i Mittmediakoncernen, bland annat Sundsvall Tidning, Dalarnas Tidning, Arbetarbladet och Gefle Dagblad. 100 av de 500 journalister som arbetar med att ta fram lokala nyheter ska bort, det innebär alltså att var femte journalist tvingas gå. Den journalistiska bevakningen av det som sker inom Norrland blir därmed lidande.

Nu gäller det att hitta någon form av ekonomisk överlevnad. Receptet är, enligt tidningen Journalisten, att de 17 lokala dagstidningar som ingår i Mittmediekoncernen kommer att börja ta betalt för de digitala kanalerna. "Våra lokala morgontidningar är starka i dag, men framtiden är digital. De närmaste tre åren måste grunden läggas för en digital affärsidé som kan bära vår journalistik och vår annonsaffär även på 2020-talet", säger Thomas Peterssohn, VD och koncernchef för Mittmedia, i ett pressmeddelande.

Även läsarna i Västerbotten kommer att få möta betallösningar för digitala nyheter under 2013. När Sture Berman, vd för VK-koncernen, intervjuas i förra veckan i Medievärlden berättar han att man till hösten 2013 räknar med att lansera en betallösning för Västerbottens Kurien och Folkbladet.

Hur dessa betallösningar kommer att se ut är ännu inte känt. Det finns olika varianter. En är att du får läsa tio nyheter gratis under en månad. Vill du läsa fler får du betala för dem. Det kallas betalvägg, du kommer alltså fram till en vägg där du tvingas upp med din digitala plånbok för att kunna läsa mer.

Men det finns också andra varianter. Medievärlden har sammanställt några av de som i höst är aktuella. Danska JP Premium prövar att låta sitt digitala material vara gratis för tidningens abonnenter, vi andra får betala 99 danska kronor i månaden för att få tillgång till materialet på internet.

Finska Helsingin Sanomat prövar också en betalvägg för sin sajt HS.fi. Också hos dem kostar det knappt hundra kronor i månaden att komma innanför väggen.

Tidningen Dagen har infört en form av mjuk betalvägg. Du får då läsa fem artiklar gratis, därefter kan du välja mellan olika alternativ där ett är ett gratis gästkonto som utöver de fem fria artiklarna ger tillgång till avklippta artiklar samt ledare, krönikor och bloggar.

Hur blir då Västerbottens Kurirens och Folkbladets lösning? Det återstår att se, men att någon form av ny affärsmodell för det digitala materialet kommer att införas under 2013 är mycket troligt.
 

Etiketter: , , ,

En kommentar

  1. Daniel

    Att införa betalväggar på en tidning är att införa sin egen undergång. Tiden då folk var villiga att betala för nyheter på nätet är förbi. Betalväggar är förlegade tankesätt och kommer inte att bringa in mer pengar till tidningarna.

    Det är fakta, så enkelt är det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.