Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Twittrande landshövdingar och it-strategin

Kul att se hur Twitter blir en öppen kanal för några av landets landshövdingar. När nye landshövdingen i Västerbotten, Magdalena Andersson @magdalena_ander jublar på Twitter efter att HV71 vunnit över Växjö med 2-0 får hon genast till svar av kollegan Kristina Alsér @landshovding en inbjudan till Smålandsderbyt mellan Växjö och HV71 när de i februari ska mötas på VIDA arena i Växjö. (Se Twitter-samtalet även på bild nedan.)

Magdalena Andersson hugger direkt med sina smålandsrötter och twittrar gladeligt tillbaka att hon faktiskt har semester just då och kommer attvara på plats i Växjö. ”Går gärna på derby i Växjö”, skriver hon tillbaka till landshövdingen i Kronobergs län.

Att landshövdingarna gärna ser lite elitseriehockey är roligt, men än mer intressant är att de kommer överens via Twitter om att gå på matchen tillsammans. Om de med samma öppenhet fortsätter att rapportera på Twitter och i bloggar om sina vardagsbestyr som landshövdingar innebär det att deras myndighetsutövande kommer att bli än mer transparent än tidigare.

En intressant utveckling som faktiskt illustrerar regeringens arbete med digitalisering av hela Sverige. I december lade digitaliseringskommissionen fram sin handlingsplan för hur regeringens it-mål ska nås.

– Vi måste både fortsätta vidareutveckla hur vi använder digitaliseringen och ständigt sträva efter att inkludera fler grupper, på alltmer lika villkor, menade Digitaliseringskommissionens ordförande Jan Gulliksen när planen presenterades.

Några dagar tidigare var it-minister Anna-Karin Hatt inne på samma linje när hon presenterade en ny regeringsstrategi för att digitalisera statsförvaltningen.

– Våra myndigheter måste bli bättre på att erbjuda den service som medborgarna efterfrågar, i de kanaler som medborgarna använder. Vi behöver mer av samverkan, mer av öppen data och mer av användarvänliga e-tjänster som verkligen möter de behov medborgarna har, menade it- och energiminister Anna-Karin Hatt under en presskonferens.

Att landshövdingarna i Västerbotten och Kronoberg twittrar lite halvprivat om att gå på hockeymatcher är kanske inte ett direkt regeringsärende. Men det visar på en vilja att finnas med i de öppna kanaler som sociala medier erbjuder. Den utvecklingen blir intressant att följa.

Här nedan är twittersamtalet mellan landshövdingarna.


 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.