Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Varje dag ett nytt blogginlägg

Bloggarna i Sverige lever. Allt är inte bara Instagram, Facebook och Twitter. Satsningen #Blogg100 har lockat cirka 90 bloggare att anta utmaningen – varje dag ska våra bloggar få ett nytt inlägg.

Min blogg här på Västerbottens Kuriren är med i utmaningen. Förra året 2012 skrev jag 179 inlägg på bloggen så jag snittar ungefär en varannan dag. I bloggen gräver jag i hur våra liv påverkas när mobiler, läsplattor, uppkopplade barn, internet, sms, smarta hus, smarta städer, smarta robotar, gps och ständig närvaro tränger in i allt vad vi gör. Det kommer jag att fortsätta med under de kommande 100 dagarna, men nu ökar alltså takten när #Blogg100 startar idag för att gå i mål den 3 maj 2013.

Reglerna är enkla. Varje dag, 100 dagar i rad från nu, måste minst ett nytt inlägg publiceras på bloggen. Det finns inga krav på hur långt inlägget ska vara. Det går att förhandspublicera inlägg, om man är bortrest eller upptagen med annat. Men självfallet blir det mer läsvärt om blogginläggen skrivs så nära publiceringen som möjligt.

Här kan du läsa mer om vilka som är med i #Blogg100 och bakgrunden till satsningen, en utmaning som startats av Fredrik Wass.

Tanken med #Blogg100 är mer än en kul hitta-på-sak. Bloggen har en annan karaktär än exempelvis Facebook och Twitter. Här kan tankarna få bredas ut lite mer, det finns utrymme för ett större djup än vad ett snabbt twitterinlägg eller en Facebook-uppdatering ofta klarar av. Bloggarna är röster som behövs i Sverige.

Risken finns dock att kvantiteten, att varje dag skriva ett nytt blogginlägg, tär på kvaliteten. Förhoppningsvis ska det inte bli så. Tvärtom kan det vara så att för oss dryga 90 bloggare som antar utmaning kan bloggandet bli ännu mer levande eftersom vi måste tänka på det varje dag.

Och för de som följer oss kan det bli en god vana att varje dag kika in på bloggen.

Från Umeå deltar också Elza Dunkels med sin blogg Nätkulturer i utmaningen att skriva ett nytt inlägg varje dag. Elza skriver ofta klokt och innerligt om sin forskning kring barn och internet. Bara en så´n sak, att få följa hennes tankar varje dag. Det känns inspirerande.

UPPDATERAT: Det verkar röra på sig i bloggarleden i Västerbotten och fler kommer nog att haka på utmaningen #blogg100. Nu senast är det Jakob Mjöbring med bloggen Social masskommunikation som också är med.
 

Etiketter: ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.