Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Smarta mobiler ersätter busskort

Inom några år kommer du kanske vara tvungen att ha en smart mobiltelefon om du tänker åka buss. Kontanter går redan idag bort, det vill bussbolaget inte hantera. Kontokort och busskort, ja, det finns fortfarande men sett över några år kan möjligheten att betala med dessa också försvinna när mobiltelefonen ger all service som behövs för en bussresenär.

Men innan jag fördjupar mig i den framtiden, låt oss se hur läget är idag, för mobilens del av bussresan handlar inte bara om hur du ska betala.

För nu kommer mobilappen "Ultra vill mer" som ger dig lugnet i väntan på bussen. Inget mer förtvivlat rusande fram mot busshållplatsen med andan i halsen och frågorna susande i huvudet. Har bussen gått? Kommer den snart? Är den sen? Var är den?

Lugn, här är appen som stillar ditt oroliga hjärta. I en smart mobiltelefon kan Umeåborna nu få realtidsuppdateringar om när nästa buss kommer fram till hållplatsen man just för tillfället står vid. På minuten, exakt.

Jag testar med busshållplatsen som ligger utanför Universum. Mycket trafikerad. Mängder av studenter. Många busslinjer. Appen håller koll på allt. 2:ans linje mot Vasaplan går om 4 minuter, informerar appen. 8:ans linje mot Tomtebo går Nu. Nästa om 9 minuter. Jag försöker kolla om bussarna verkligen följer vad appen informerar om men är lite osäker om det verkligen stämmer. Kanske att realtidsuppdateringen inte riktigt hänger med denna fredagsförmiddag?

Men flygbussen verkar komma till busshållplatsen om 8 minuter. Bra. Då hinner jag. Kan ta det lugnt med väskorna.

Informationssystemet som ligger bakom Ultras app heter MobiTime och används av flera bussbolag över hela Sverige. Värmlandstrafik, Hallandstrafik, Länstrafiken Örebro, Västmanlands länstrafik och Länstrafiken Sörmland är andra bolag som nu också satsar på att ge information till bussresenärer via smarta mobiltelefoner.

”Idag kan man köpa en smartphone under tusen kronor. Jag   tror att man inom ett år kan få en för 500 inom ett år”, säger Stefan Johansson, som arbetar med MobiTime, när jag ringer upp honom.

I takt med att fler resenärer skaffar sig en smart mobiltelefon ser allt fler länstrafikbolag en möjlighet att flytta över både tidtabeller och betalsystem till de nya telefonerna.

14 länstrafikbolag har redan skaffat systemet för den nya mobilbiljetten via app, berättar Stefan Johansson. Han ser en framtid när den smarta mobiltelefonen också ersätter busskortet. Det skulle innebär att länstrafikbolagen enbart behöver ha ett system, det som kopplas till mobiltelefonen.

”Många av våra kunder ser vad som håller på att hända  och inser att man kan öka servicegraden i mobilen. Det finns en möjlighet att allt flyttas till mobilen åtminstone inom fem år”, tror Stefan Johansson.

Läsntrafikbolagen ser också fördelar med att lägga över sin service i smarta mobiltelefoner. En kanal för all service gentemot bussresenärerna. Smidig möjlighet till uppdatering av tidtabeller. På sikt behövs inga tryckta papperstidtabeller. Slipper det utbredda fusket med sms-biljetter.

Så signalerna är tydliga. För en bussresenär blir det i framtiden svårt att klara sig utan mobiltelefon när den nu också blir vår busstidtabell och vårt busskort.
 

Etiketter: , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>